Gemeenschapsrecht

Het Gemeenschapsrecht (ook wel het acquis communautaire genoemd) is het recht van de Europese Unie. Het is het geheel van EU-verdragen, verordeningen, richtlijnen, inclusief de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het acquis communautaire heeft veel invloed op het dagelijks leven voor de burger van de Europese Unie, maar is ook het meest onzichtbaar.

Aanvaarding en invoering van dit omvangrijke en gedetailleerde wetgevingspakket is een voorwaarde voor het lidmaatschap van de Europese Unie en maakt als zodanig deel uit van de criteria van Kopenhagen.

Geschiedenis

Met het realiseren van het acquis communautaire zijn lidstaten een verregaand samenwerkingsverband aangegaan met als hoofddoel het creëren van een interne markt. De opzet van de eerste zes lidstaten was vooral om een sterk economisch samenwerkingsverband te creëren om zo de slechte economische tijden van de Tweede Wereldoorlog achter zich te laten, hoewel toen (jaren '50) ook al er een ideaal heerste van "Europese eenwording", die veel verder zou strekken dan alleen op economisch gebied. Na de voltooiing van de interne markt werd overgestapt op het idee van een Europese Unie die veel meer zou omvatten dan alleen economische aspecten. Met het Verdrag betreffende de Europese Unie (Maastricht) veranderde de naam van Europese Economische Gemeenschap in Europese Gemeenschappen. Met het Verdrag van Lissabon werd dat de Europese Unie.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.