Gelijkspel

Gelijkspel is een gelijke eind- of tussenstand bij een competitie. Een synoniem voor gelijkspel is 'kiet' van het Franse quitte. Onbeslist of draw zijn ook gangbare benamingen.

In veel sporten wordt gelijkspel als een onbevredigende uitslag ervaren. Om gelijkspel te verminderen zijn maatregelen getroffen om de competitiviteit te verhogen en gelijkspel minder aantrekkelijk te maken. Zo geldt in de voetbalcompetitie 3 punten voor winst, 0 voor verlies en 1 voor gelijkspel.

Daarentegen, wanneer het een bijzondere (eervolle) gebeurtenis is (en het reglement daarin voorziet) kunnen de gelijkgeƫindigen elk dezelfde ongedeelde prijs ontvangen. Vaak noemt men dit ex aequo.

Er zijn dus theoretisch 3 mogelijkheden qua prijsuitkeringen:

  1. Ex aequo: Winnaars de gelijk geƫindigd zijn krijgen elke de volle prijs.
  2. Gedeelde prijs: Elke winnaar heeft hetzelfde deel van de prijs.
  3. Lagere notering: Een gelijkspel geeft een lagere waardering zodat er de prijs minder is.

Trivia

  • Bij dammen, molenspel en boter-kaas-en-eieren is gelijkspel de logische uitkomst van het spel als beide spelers perfect spelen, zoals bij analyse (met computers) is gebleken.
  • Bij golf bestaan de meeste professionele toernooien uit vier rondes. Van tevoren wordt aangegeven hoeveel spelers zich na twee rondes kwalificeren voor het weekend. Meestal zijn dat 65 spelers en 'ties', dat wil zeggen dat alle spelers die dezelfde score hebben als nummer 65, ook in het weekend mogen spelen. Alleen de spelers die de laatste twee rondes spelen, krijgen prijzengeld. Spelers die een bepaalde positie delen, aangegeven door T (T8 = gedeeld 8ste plaats), delen het prijzengeld en krijgen evenveel.
  • Bij schaken heet het remise. Bij schaken op topniveau komt gelijkspel, dus remise, meer voor dan besliste partijen.
  • In Japanse vechtsporten zoals judo of karate heet het hikiwake.
  • In go heet het jigo. In go komt gelijkspel, dus jigo, maar in twee procent van de partijen voor en is zelfs makkelijk te voorkomen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.