Friedrich Flick

Friedrich Flick (Ernsdorf (bij Kreuztal), 10 juli 1883 - Konstanz, 20 juli 1972) was een Duits ondernemer, die bij de processen van Neurenberg veroordeeld is. Flick was enige tijd de rijkste Duitser.

Friedrich Flick bij zijn proces in Neurenberg

Friedrich Flick was van eenvoudige afkomst. Na zijn middelbare school begon hij in de staalindustrie en studeerde bedrijfseconomie en algemene economie aan de Handelshogeschool in Keulen. In de Eerste Wereldoorlog begon Flick aan de opbouw van zijn bedrijven-imperium.

In de jaren twintig en het begin van de jaren dertig bouwde hij met verschillende politieke partijen via sponsoring goede contacten op. Na de opkomst van de NSDAP concentreerde hij zijn sponsoring op deze partij en bouwde goede contacten met Hermann Göring op. Door deze contacten deed Flick goede zaken: hij kreeg opdrachten in het kader van de Duitse bewapening en hij profiteerde van het Ariseren van Joodse bedrijven, die hij voor een laag bedrag kon overnemen. In 1937 had het Flick-concern 85.000 werknemers. In de Tweede Wereldoorlog zette Flick op grote schaal dwangarbeiders in: cijfers spreken van 50.000 dwangarbeiders, van wie er ruim 10.000 omkwamen. Na de oorlog werd Flick gearresteerd en berecht in Neurenberg. Hij werd in 1947 tot zeven jaar celstraf veroordeeld, maar reeds in 1951 vrijgelaten.

Na de oorlog bouwde Flick weer een enorme rijkdom op. In 1955 bezat hij alweer 100 bedrijven en aan het eind van de jaren zestig was Flick de rijkste man van West-Duitsland. Bij zijn overlijden in 1972 liet Flick een concern na met 330 bedrijven en 300.000 werknemers.
Friedrich Flick bouwde met zijn vermogen ook een enorme kunstverzameling uit. Deze werd geërfd en verder uitgebouwd door zijn kleinzoon Friedrich-Christian en vormt de Kunstverzameling Friedrich-Christian Flick.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.