Forza! Nederland

Forza! (Fortuynistische Oproep tot een Realistische Zakelijke Aanpak) is een Nederlandse politieke vereniging die in 2003 is ontstaan uit de Lijst Pim Fortuyn. De organisatie heeft nooit deelgenomen aan landelijke verkiezingen en is alleen op gemeentelijk niveau actief.

Forza! Nederland
Personen
PartijvoorzitterPaul Meijer
PartijleiderPaul Meijer
Geschiedenis
Opgericht2003
Afsplitsing vanLijst Pim Fortuyn
Algemene gegevens
Actief inNederland
RichtingRechts
IdeologieFortuynisme
Websitehttp://www.forza.nu/
Portaal    Politiek
Nederland

Geschiedenis

Forza! is in 2003 ontstaan als afsplitsing van de Lijst Pim Fortuyn. Oprichter van Forza! is Paul Meijer. Hij zat in het lokale bestuur van de LPF, maar stapte daar na enkele geschillen samen met Fleur Agema uit. Meijer startte en richtte de partij in eerste instantie met Agema op. Agema heeft de naam Forza! bedacht, maar keerde in 2004 terug bij de provinciale afdeling van de Lijst Pim Fortuyn in Noord-Holland en sloot zich later aan bij de PVV.

De partij deed voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in de gemeente Haarlemmermeer. De partij haalde 3,2 procent van de stemmen, wat niet genoeg was voor een zetel. Later dat jaar was Paul Meijer kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 namens de Partij voor Nederland van Hilbrand Nawijn. Meijer had het plan om de partij te laten opgaan in die van Nawijn, maar de Partij voor Nederland haalde geen zetels in het parlement en stierf een stille dood. In 2008 probeerde de partij zich aan te sluiten bij Rita Verdonk en haar partij Trots op Nederland, maar ook dat ging uiteindelijk niet door.

Een tweede poging volgde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 waarbij de partij naast Haarlemmermeer ook meedeed in de gemeente Haarlem met lijsttrekker Bert Gijrath. In Haarlemmermeer haalde de partij drie zetels met 7% van de stemmen. In Haarlem behaalde de partij geen zetel en de afdeling werd direct opgeheven. Een van de raadsleden in Haarlemmermeer verliet de partij na meningsverschillen in 2012 en sloot zich aan bij de VVD. In hetzelfde jaar sloot een raadslid van Een Haarlemmermeer zich aan bij Forza!, waardoor de fractie weer uit drie personen bestond.

Op 10 juli 2012 sloot het Noord-Hollandse statenlid Monica Nunes zich aan bij Forza! Zij was in 2011 voor de PVV gekozen, en verliet in maart 2012 de fractie samen met Hero Brinkman en een ander statenlid. Later scheidde zij zich af van Brinkman en diens fractie de Onafhankelijke Burgerpartij en sloot zij zich aan bij Forza!. Hierdoor was de partij op dat moment ook kort vertegenwoordigd in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Nunes was omstreden doordat ze op de extreemrechtse website Stormfront actief was geweest.[1] In 2013 en 2014 kwam zij niet meer opdagen bij vergaderingen in de provinciale staten. Na berichtgeving hierover door het weblog GeenStijl en het verzoek van de commissaris van de koning, Johan Remkes, in april 2014 om haar zetel op te geven, werd ze in 2014 geroyeerd door Forza!.[2] Zij gaf haar zetel niet op en ging als fractie Nunes verder. Forza! Noord-Holland deed niet mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van 2015.

Verkiezingsdeelname

Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2014 deed Forza! ook voor het eerst mee in de gemeente Velsen als Forza! IJmond. In Velsen werden twee zetels gehaald. In Haarlemmermeer, waar Paul Meijer opnieuw de lijsttrekker was, haalde Forza! vier zetels. Eind 2014 verlieten twee raadsleden in Haarlemmermeer en één in Velsen de partij, waardoor beide fracties gehalveerd werden.[3] Zowel in december 2015 in de gemeenteraad van Nissewaard als in maart 2016 in de raad van Castricum stapte een raadslid uit een lokale partij om vervolgens door te gaan onder de vlag van Forza![4]

De partij deed bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 mee in Castricum, Nissewaard en Velsen, waarbij in Castricum een zetel werd behaald en in Velsen de partij drie van de 33 zetels won. Forza! Nissewaard deed het minder succesvol en behaalde de kiesdrempel niet. De partij verdween hierdoor uit de raad van Nissewaard.[5] De fractie in de gemeente Haarlemmermeer deed vanwege de herindeling van de gemeentes Haarlemmermeer en Haarlemmerliede-Spaarnwoude pas bij de herindelingsverkiezingen van 21 november mee. Ook in Haarlemmermeer werd een zetel gescoord en kreeg de partij 5 van de 39 zetels.

Forza! heeft nadrukkelijk geen plannen om in de toekomst deel te gaan nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Wel heeft de partij plannen om bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 in nog meer gemeenten mee te gaan doen. Ook heeft de partij toekomstplannen voor de provinciale staten verkiezingen.

Standpunten

Forza! is een rechtse, fortuynistische partij. Forza! staat voor onder andere de volgende punten: meer vrijheid en betrokkenheid voor lokale ondernemers, afschaffing hondenbelasting, eigen inwoners voorrang bij woningtoewijzing, geen bezuinigingen op de zorg, gekozen burgemeester en meer inspraak voor inwoners in de politiek. Ook wil Forza! geen 'verdere islamisering' in de gemeenten en zijn ze fel tegenstander van de komst van windmolens.

Forza! maakt vaak duidelijk dat zij niet met partijen als de PVV of Forum voor Democratie te vergelijken zijn, maar profileren zich wel als de lokale alternatieven. Zo wil Forza! de koran niet verbieden of moskeeën sluiten.[6]

De partij houdt zich aan de negen kernwaarden van Pim Fortuyn die ook regelmatig terugkeren in de verkiezingsprogramma's van de partij. Deze kernwaarden van Fortuyn zijn door Fortuyn zelf destijds in 2002 in het verkiezingsprogramma van de LPF opgeschreven en luiden als volgt:

In Nederland:

  1. Geldt een parlementaire democratie.
  2. Bestaat een volledige scheiding van Kerk en Staat.
  3. Geldt een volledige vrijheid van meningsuiting.
  4. Geldt een markteconomie gebaseerd op eigen initiatief en vrij ondernemerschap.
  5. Dient een absolute scheiding te zijn tussen de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht.
  6. Zijn mannen en vrouwen cultureel, sociaal en economisch volstrekt gelijkwaardig. En de seksuele geaardheid doet in het politieke domein niet ter zake.
  7. Staat individuele verantwoordelijkheid van de mens centraal.
  8. Dient de samenleving te bestaan uit samenlevende en samenwerkende individuen.
  9. Wordt de Universele Verklaring van de rechten van de Mens gerespecteerd en nageleefd zonder eigengereide interpretaties op basis van zgn. eigen culturen.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.