Pettelaarse Schans

De Pettelaarse Schans of Fort Saint Michèl was een fort ten zuiden van de stad 's-Hertogenbosch.

De Pettelaarse Schans van boven (okt 2018).
Kaart van Den Bosch tijdens het beleg van 1629. Aan de linkerzijde is fort Isabella te zien. Naast fort Isabella ligt het kleinere fort Sint-Anthonie. Onder is fort De Pettelaar te zien.
Loopgraven van het Staatse leger onder Brederode tot aan Fort Pettelaar tijdens het beleg van Den Bosch, 1629

Bouw en sloop

Het fort werd in 1623 gebouwd, nadat Maurits van Oranje in 1603 en 1622 de stad probeerde in te nemen. Bij elke aanval lieten de Bosschenaren het moeras rondom de stad onder water lopen. Bij beide aanvallen bezette Maurits een hoogte ten zuiden van de stad. De Bosschenaren zagen het belang van deze hoogte in. Nadat Maurits was verslagen, bouwden de Bosschenaren op deze hoogte in 1623 de Pettelaarse Schans.

Zes jaar later, bij het Beleg van 's-Hertogenbosch door Frederik Hendrik van Oranje-Nassau werd hier gevochten, maar de militairen van 's-Hertogenbosch voorkwamen niet dat Frederik Hendrik uiteindelijk de stad innam.

Uiteindelijk werd het fort in 1672 bij het begin van de Hollandse Oorlog gesloopt, om te voorkomen, dat de legers van Frankrijk het fort in bezit namen. Het fort was al in verval geraakt en had geen militaire functie meer.

Na de sloop

De Pettelaarse Schans heeft anno 2012 nog steeds de vorm van een ster met vijf punten, omringd door water van de Zuiderplas. De Zuiderplas is via Pettelaarse Vaartgraaf verbonden met de Stadsgracht. Die komt op zijn beurt uit de Dommel. Waar vroeger het fort stond, staat anno 2012 een rij bomen, om te markeren waar het fort stond. Midden op de Schans staat anno 2012 een restaurant.

Zie de categorie Pettelaarse Schans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.