Fermi Gamma-ray Space Telescope

De Fermi Gamma-ray Space Telescope (voorheen bekend als Gamma-ray Large Area Telecope of GLAST) is een ruimtetelescoop die ontstaan is uit een samenwerking tussen NASA, de U.S. Department of Energy en verscheidene instituties in Frankrijk, Duitsland, Japan, Italiƫ en Zweden. De telescoop is vernoemd naar natuurkundige Enrico Fermi en zoekt naar gammastraling; deeltjes met de hoogste energiewaarden in het elektromagnetisch spectrum. Sinds zijn lancering op 11 juni 2008 draait de Fermi Gamma-ray Telescope in een lage baan om de aarde.

Fermi Gamma-ray Space Telescope
Algemene informatie
NSSDC ID2008-029A
OrganisatieNASA / DOE
AannemersGeneral Dynamics
Lancering11 juni 2008, 16:05 UTC
LanceerplaatsCape Canaveral Air Force Station SLC-17B
Gelanceerd metDelta II 7920-H #333
Gewicht4303 kg
Type omloopbaanGeocentrische baan
Baanhoogte554 - 536 km
Omloopduur95,41 minuten
Snelheid in baan27,300 km/u
Golflengte waarnemingenGammastraling
Instrumenten
LATLarge Area Telescope
GBMGLAST Burst Monitor
Website
Portaal    Heelal
De verdeling van de gammastraling gemeten door de FGST

Het belangrijkste instrument van de FGST is de Large Area Telescope, een deeltjesdetector ontwikkeld door de SLAC National Accelerator Laboratory. De LAT werkt door gammastraling op te vangen die door zwarte gaten en pulsars worden uitgestoten. Het bereik van de LAT gaat van 20 MeV tot meer dan 300 GeV.

Door deze straling te onderzoeken is het mogelijk een beeld te vormen van het vroege heelal. Een andere belangrijke bron voor onderzoek is donkere materie.

Zie de categorie Fermi Gamma-ray Space Telescope van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.