Felice Togni

Felice Charles Antonius Togni (Zwolle, 3 oktober 1871 - Overveen, 31 oktober 1929) was een Nederlands violist en vioolpedagoog.

Felice Togni
Algemene informatie
Land Nederland
Portaal    Muziek

Togni was de oudste zoon van Anton Albertus Felix Simonius Togni en Anna Maria Hubertina de France. Hij was gehuwd met Maria Kretzschmar. Al vroeg kwam hij in aanraking met muziek. Zijn vader handelde in strijkinstrumenten en aanverwante zaken en zijn grootvader Charles de France had carrière gemaakt in de militaire muziek. De andere grootvader, eveneens Felice Togni geheten, kwam uit het Zwitserse Bignasco en had zich als schoorsteenveger in Zwolle gevestigd.

De eerste vioolleraar was André van Riemsdijk (1848-1904), die viool had gestudeerd aan het conservatorium van Luik en zich in Zwolle ontpopte als een uitstekend pedagoog. Togni studeerde verder bij Richter, Kramer, Timmner en Kes. Van 1892 tot 1917 was hij verbonden aan het Concertgebouworkest, aanvankelijk als eerste violist, twee jaar later als aanvoerder van de tweede violen. Ook was hij verbonden aan de orkestschool van Kes.

Na 1895 had Willem Mengelberg de muzikale leiding van het Concertgebouworkest overgenomen van Kes. In de tijdsspanne waarin de nationale orkestmuziek tot bloei kwam, heeft Togni als bekwaam pedagoog een rol van betekenis gespeeld. Hij was reeds leraar aan de Amsterdamse Muziekschool van Toonkunst toen in 1914 zijn benoeming volgde tot hoofdleraar voor viool, kwartetspel en vioolpedagogie aan het Amsterdamsch Conservatorium. Tal van bekende musici heeft hij onder zijn hoede gehad, onder wie Gerard Boedijn, Sem Dresden, Jan Felderhof, Cor Kint, Joachim Röntgen, Nap de Klijn en Leon Samehtini.

Tot de muziekdidactische werken van Togni behoren:

  • Die Ausbildung der linken Hand (Breitkopf & Härtel);
  • De eerste ontwikkeling van de techniek der linkerhand (G. Alsbach & Co.);
  • Le mécanisme de la double-corde du violon (Seyffardt's Boek- en Muziekhandel);
  • De ontwikkelingsgang der viool- en vioolbouwkunst (Emil Wegelin).
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.