Kunstencentrum Vooruit

Kunstencentrum Vooruit is een Vlaamse kunstinstelling in de Belgische stad Gent die een podium biedt aan diverse kunstdisciplines. In 1913 werd dit historisch zalencomplex aan de Sint-Pietersnieuwstraat geopend door de Samenwerkende Maatschappij Vooruit Nr.1.

Kunstencentrum Vooruit
voorgevel
Locatie
LocatieSint-Pietersnieuwstraat, Gent,  België
Start ontwerpFerdinand Dierkens
Start bouw1911
Bouw gereed1913
Opening1913
Bouwinfo
ArchitectFerdinand Dierkens
Website
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde
Zijgevel van Vooruit
De achtergevel van Vooruit

Geschiedenis

Het gebouw werd ontworpen door Ferdinand Dierkens. De bouw werd aangevat in 1911 en in 1913 geopend als Feestlokaal van Vooruit, naar de socialistische verbruikersorganisatie (of coöperatie) Vooruit (1891-1970), die door onder andere Edward Anseele uit de grond werd gestampt om de fabrieksarbeiders te beschermen tegen de labiliteit van het grootkapitaal. In de "kunstentempel Vooruit" konden arbeiders tegen erg democratische prijzen eten, drinken en van cultuur genieten.

Vooruit was oorspronkelijk het feest- en kunstencentrum van de Gentse arbeidersbeweging, met een feestzaal (balzaal), cinema, theatergroep, enzovoort. Er werd ook een krant onder de naam Vooruit uitgegeven. Vooruit als socialistisch feest- en kunstencentrum kaderde in de verzuilde Vlaamse maatschappij van voor de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog verloederde het gebouw tot in 1982 de aanzet werd gegeven naar zijn huidige vorm als kunstencentrum.

Sinds 1982 worden de vijf belangrijkste zalen (Balzaal, Theaterzaal, Domzaal, Concertzaal en het Café) gebruikt door Kunstencentrum Vooruit vzw voor debatten, literatuuravonden, feesten, festivals, concerten, filmvertoningen, dans- en theatervoorstellingen. Het gebouw werd gerestaureerd en in 1983 erkend als monument. In 2000 kreeg het de Vlaamse monumentenprijs na grondige restauratiewerken.

In 2013 was het gebouw 100 jaar oud en werd er feest gevierd met een speciaal programma en diverse activiteiten, zowel in het Feestlokaal als in de stad.[1]

Zie de categorie Feestlokaal van Vooruit van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.