Eumyarion kowalskii

Eumyarion kowalskii is een fossiel knaagdier dat in het Vroeg-Mioceen voorkwam in Pakistan. Deze soort behoort tot het geslacht Eumyarion, dat een onzekere positie binnen de Muroidea heeft en vooral bekend is uit het Mioceen van Europa. E. kowalskii is binnen Eumyarion mogelijk het nauwste verwant aan Eumyarion montanus uit Turkije. Daarnaast is E. kowalskii waarschijnlijk de voorouder van Prokanisamys arifi, die in iets jongere afzettingen voorkomt, en daarmee van de nog levende wortelratten (Rhizomyinae) en Afrikaanse wortelratten (Tachyoryctinae) uit respectievelijk Zuidoost-Azië en Oost-Afrika.

Eumyarion kowalskii
Fossiel voorkomen: Vroeg-Mioceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Superfamilie:Muroidea
Geslacht:Eumyarion
Soort
Eumyarion kowalskii
Lindsay, 1996
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Deze soort is beschreven op basis van 63 geïsoleerde kiezen uit de Chitarwata-formatie van Zinda Pir Dome in het westen van de provincie Punjab. De specifieke locatie waar E. kowalskii vandaan komt is op paleomagnetische gronden op ongeveer 20 miljoen jaar oud gedateerd. In ongeveer even oude afzettingen in Pakistan komen ook de geslachten Primus en Spanocricetodon voor en Democricetodon en de al genoemde Prokanisamys komen in iets jongere lagen voor.

E. kowalskii is een middelgrote soort voor de Muroidea, maar een grote en robuuste voor het geslacht Eumyarion. De kiezen zijn relatief breed en kort. De patronen op de kiezen zijn vrij simpel; verschillende structuren die in allerlei andere Eumyarion-soorten wel voorkomen, ontbreken bij E. kowalskii. De eerste kies in de bovenkaak (M1) is gemiddeld 2,29 mm lang en 1,64 mm breed, de M2 is 1,69 bij 1,67 mm, de M3 is 1,35 bij 1,44 mm, de eerste kies in de onderkaak (m1) is 1,97 bij 1,41 mm, de m2 is 1,78 bij 1,61 mm en de m3 is 1,71 bij 1,50 mm.

Literatuur

  • Lindsay, E.H. 1996. A new eumyarionine cricetid from Pakistan. Acta zoologica cracoviensia 39(1):279-288.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.