Erfgoedcentrum Rozet

Het Erfgoedcentrum Rozet is een samenwerkingsverband tussen het voormalig Historisch Museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek. Het centrum is sinds 10 december 2013 gevestigd in het souterrain van Rozet in Arnhem en toont de geschiedenis van de stad Arnhem en omgeving.

Erfgoedcentrum Rozet
Een deel van het interieur van Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem.
LocatieKortestraat 16, Arnhem
TypeCultuurhistorisch museum, erfgoedbibliotheek
Openingsdatum10 december 2013
Website
Portaal    Kunst & Cultuur
Bibliotheek van het Erfgoedcentrum.

Geschiedenis

In juni 1996 werd het Historisch Museum Arnhem geopend. Dit museum omvatte de historische collecties van de gemeente Arnhem. Het Historisch Museum werd in 2012 gesloten, om deel te gaan uitmaken van het Erfgoedcentrum, samen met de Gelderland Bibliotheek, de erfgoedafdeling van de Bibliotheek in Arnhem.[1]

Op 10 december 2013 opende Prinses Beatrix het nieuwe kennis- en cultuurcentrum Rozet, dat naast het Erfgoedcentrum ook onder meer de Openbare Bibliotheek Arnhem, de Volksuniversiteit, het Kunstbedrijf Arnhem en de kunstuitleen huisvest.

Thema's en collecties

Het Erfgoedcentrum belicht twaalf thema's uit de geschiedenis van Arnhem en Gelderland, zoals “Groen”, “Vrije tijd” en “Genealogie” met audio- en visuele presentaties en huisvest het uitleenbare deel van de boekencollectie van de Gelderland Bibliotheek. De depot-collecties kunnen geraadpleegd worden voor onderzoek. De collectie bevat archieven van de graven en hertogen van Gelre, circa 40.000 oude handschriften en drukwerken uit voormalige kloosters, de boekerij van Arnhem, de vroegere Gelderse Academie in Harderwijk, het Arnhems Historisch Genootschap 'Prodesse Conamur' en nalatenschappen van Alexander Ver Huell en andere Arnhemmers.

De schatkamer

De “schatkamer” is een voor het publiek gesloten ruimte, die wel vanuit het Erfgoedcentrum of tijdens speciale activiteiten te bezichtigen is. Hier bevindt zich een klein deel van de collectie van de oude handschriften en drukken van de Bibliotheek Arnhem. De oudste stukken stammen uit de 15e eeuw, zoals handschriften uit 1433, 1469 en 1473 en een wiegendruk uit 1498, de Biblia cum glossa ordinaria (uit Basel, Latijnse bijbel met standaard glossen). Verder zijn er vele Gelderse en Arnhemse drukwerken uit de 16e en de 17e eeuw, een Atlas van Blaeu en een Encyclopédie (1751-1772) van Diderot en d'Alembert.[2]

Zie de categorie Erfgoedcentrum Rozet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.