Edward Dujardin

Edouard Dujardin (Antwerpen, 29 november 1817 – Antwerpen, 21 mei 1889) was een Belgisch kunstschilder.

Edward Dujardin
Persoonsgegevens
GeborenAntwerpen, 29 november 1817
OverledenAntwerpen, 21 mei 1889
NationaliteitBelgisch
Beroep(en)kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en)Vlaams romantisch historie-, genre- en portretschilder, illustrator
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Levensloop

Dujardin volgde een schildersopleiding aan de Antwerpse Kunstacademie onder leiding van Gustaaf Wappers. Sedert 18 oktober 1841 was Edward Du Jardin leraar aan de Academie van Schone Kunsten met als lesopdracht “Beginselen der figuur”. Tot zijn leerlingen behoorden Henri Bource, Alfred Elsen, Frans Mortelmans, André Plumot, Edward Portielje en Gerard Portielje. Hij bleef in functie tot aan zijn overlijden.

Dujardin schilderde historische taferelen, Bijbelse onderwerpen en portretten. Hij werd veel gevraagd als decorateur bij openbare feestelijkheden. Hij gaf meerdere plaatwerken uit: “Album op den Leeuw van Vlaenderen”, met 64 platen in 1851; “Verdeeling, beengestel en bewegingen van 's menschen lichaam, gelijk zij onderwezen worden in de Koninklijke Academie van Antwerpen” in 1871 en “De Verhoudingsmaten of vergelijkensmaten der bijzonderste antieke standbeelden en Grieksche Vrouwenbeelden, vier platen” in 1888.

Dujardin was gehuwd met Theresia Maria Van Arendonk. Samen hadden ze vier kinderen Maria, Karel, Alida en Julia. Alida huwde met architect Jules Bilmeyer. Theresia Maria Van Arendonk was de zuster van Jan Van Arendonck, beeldhouwer.

Vlaamsgezind

De kunstenaar was goed bevriend met Hendrik Conscience en verzorgde illustraties bij boeken van deze, onder andere De Leeuw van Vlaanderen,[1] maar ook van Eugeen Zetternam, Jan Theodoor van Rijswijck, Jan Van Beers, August Snieders en Joseph Alberdingk Thijm. In tegenstelling tot vele van zijn collegas aan de Academie was Edward Dujardin overtuigd Vlaamsgezind. Hij was bestuurslid van “Voor Tael en Kunst”, een partijoverkoepelende ontspannings- en culturele vereniging van Antwerpse Vlaamsgezinden. Toen “Voor Tael en Kunst” in 1852-1854 kleur bekende voor het katholicisme, verdween de vereniging.

In 1855 was Dujardin medestichter van het tijdschrift “De Vlaemsche School” dat als opvolger van “Voor Tael en Kunst” kan worden beschouwd. Edward Dujardin zat ook in de nieuwe Meetingpartij die in 1862 haar intrede deed in het Antwerpse politieke leven. Hij zetelde zelf voor de Meetingpartij in de Antwerpse provincieraad van 1872 tot 1876 en van 1884 tot 1888.

Werken in kerken en verzamelingen

  • Antwerpen, K.M.S.K. : drieluik “De eerste dode” (verhaal van Kaïn en Abel)
  • Gent, M.S.K. : “Albrecht en Isabella bezoeken het atelier van P.P. Rubens”
  • Deurne, Sint-Fredeganduskerk : 14 kruiswegschilderijen
  • Antwerpen, Sint-Joriskerk “Bewening van Jezus”
  • Antwerpen, Sint-Andrieskerk : "Veronica komt Jezus tegemoet”. Bij binnenkomst van de kerk, eerste schilderij van de kruisweg, links (boven).
  • Antwerpen, Sint-Carolus Borromeuskerk: "Kruisweg" (1839) samen met E. Janssens
  • Brussel, Onze-Lieve-Vrouw-ten-Zavelkerk: "Kruisweg (1884)
  • Werken in de kerken van Essen, Hemiksem en Hoogstraten.
  • Londen, British Museum: "Houten Clara" [2]

Literatuur

  • J.F. BUYCK (o.l.v.), Catalogus schilderijen 19de en 20ste eeuw, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Antwerpen, 1977.
  • Allgemeines Künstlerlexikon, deel 30, München-Leipzig, 2001.
  • Johan VANHECKE, Edward Dujardin, illustrator van Hendrik, Conscience, in: Zuurvrij, 2016.
  • E. Van Cauwenberghe: DUJARDIN, Edouard: de illustrator van Hendrik Conscience (bij het Nationaal Biografisch Woordenboek van de Koninklijke Academie van België)


Voetnota

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.