Energie-Distributiebedrijf Oost- en Noord-Nederland

De N.V. Energie-Distributiebedrijf Oost- en Noord-Nederland (EDON) was een energiebedrijf dat gas en elektriciteit leverde in Noord- en Oost-Nederland (de provincie Groningen en een deel van Overijssel en Drenthe).

Transformatorhuisje in de stad Groningen, van 1993 tot en met 1999 in eigendom bij EDON.
Tijdlijn van de fusies en splitsingen van de verschillende provinciale, regionale en gemeentelijke energiebedrijven in Nederland, 1986–2014

EDON ontstond in 1993 uit een fusie van de toenmalige IJsselmij met het Energiebedrijf Groningen en Drenthe (EGD). De productiefaciliteiten van deze voorgangers (zoals de IJsselcentrale, de Hunzecentrale en de Eemscentrale) waren al eerder afgesplitst en ondergebracht in de EPON, als gevolg waarvan EDON nog enkel de distributie en levering voor haar rekening nam. Wel behield de NV EDON een belang van 50% in EPON. Verder waren enige jaren daarvoor enkele gasbedrijven (Regionaal Energiebedrijf Salland en de GAZO) in de IJsselmij opgegaan. EGD had in 1992 50% van de NV FRIGEM in handen gekregen, het energiedistributiebedrijf van de Friese gemeenten. Op 14 januari 1999 verkreeg EDON de overige 50% van de aandelen FRIGEM, en op 21 januari kondigde EDON aan te willen fuseren met de PNEM/MEGA-groep. Ongeveer een maand later nam EDON de toenmalige VAM over van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

De fusie met de PNEM/MEGA-groep (onder de werknaam PME-groep, PNEM-MEGA-EDON) werd eind 1999 goedgekeurd door de NMa, onder de voorwaarde dat de aandelen EPON werden afgestoten. Deze werden overgenomen door het Belgische bedrijf Electrabel (thans onderdeel van de Engie-groep). Met het tekenen van de fusieovereenkomst op 3 december 1999 was het fusiebedrijf Essent, zoals het nieuwe bedrijf ging heten, een feit.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.