Duitse staande hond (langhaar)

De Duitse staande hond (langhaar) is een hondenras afkomstig uit Duitsland.

Duitse staande hond
Hondenras
Basisinformatie
Andere namenDuitse staande hond (langhaar)
OorsprongDuitsland
ClassificatieFCI: Groep 7 Sectie 1 #117
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

Oorsprong

De oorsprong van het ras ligt in Duitsland waar het is voortgekomen uit verschillende rassen, de Vogelhond, Otterhond en Spaanse Zijdehond. Er zijn in de loop van de tijd in de negentiende eeuw nog andere rassen als de Pointers en Setters ingekruist om de Duitse Staande Langhaar te perfectioneren. Het jaar 1879 is het jaar dat het fundament werd gelegd voor de gestandaardiseerde rasfokkerij en veredeling en vervolmaking van de jachteigenschappen van het ras, waaronder het sneller maken.

Omschrijving

Het is een allround jachthond met een gemiddelde grootte van zo'n 63 centimeter en een gewicht tussen de dertig en vijfendertig kilogram. Een volwassen hond kan een gewicht van zo'n 35 kilogram bereiken. De hond wordt gebruikt als jachthond op vele vlakken van de jacht. Te denken valt aan werk voor, tijdens en na het schot. Het gedrag van een Duitse Staande Langhaar is rustig, kalm en alert. Ook is de hond waaks en daardoor mede geschikt als waakhond. Het is sociaal en vriendelijk naar de huisgenoten en tolerant naar kinderen.

Uiterlijke kenmerken

De ideaalmaat voor een reu is 63-66 cm, minimaal moet een lengte van 60 zijn bereikt en maximaal 70 cm. Bij een teef is de ideaalmaat 60-63 cm, hier is minimaal 58 cm en maximaal 66 cm toegestaan voor de rasstandaard. Het gewicht van een volwassen gezonde Duitse Staande Langhaar ligt rond de 30 kg.

Kleurslagen

Volgens de rasstandaard komt de Duitse Staande Langhaar voor in een aantal kleurslagen:

  • Helemaal bruin
  • Bruin met wit of schimmel
  • Donkerschimmel
  • Lichtschimmel
  • Forelschimmel
  • Bont, in dit geval bruin-wit

literatuur

  • de Duitse staande (1989), 159p.. ISBN 9062486479.


Zie de categorie Deutsch-Langhaar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.