Dubbeldekstram

Een dubbeldekstram is een tram met twee boven elkaar geplaatste reizigerscompartimenten. De eerste dubbeldekstrams, alle nog paardentrams, hadden onder een afgesloten compartiment en boven een open dek. De trap naar boven bevond zich vaak naast de trambestuurder. Soms was er nog een extra trap aan de achterzijde. Vanaf de jaren 1920 kwamen de elektrische dubbeldekstrams met gesloten bovenverdiepingen op. De trambestuurder zit te allen tijde op de benedenverdieping.

Een dubbeldekstram in Hongkong.

Steden met dubbeldekstrams

Dubbeldekstrams rijden nog in vijf steden diensten: Alexandrië (Egypte), Blackpool (Engeland), Oranjestad (Aruba), Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en Hongkong (Volksrepubliek China). In Hongkong rijden sinds 1904 trams, de eerste dubbeldekkers reden er in 1912. Het gehele trambedrijf bestaat uit 163 dubbeldekstrams. Deze 163 voertuigen vormen samen de grootste vloot aan dubbeldekstrams ter wereld.[1] In 2010 bracht het bedrijf zelf een nieuw model tram op het spoor.

Ook Alexandrië in Egypte heeft dubbeldekstrams. Het vervoersbedrijf aldaar heeft zes dubbeldekkers in dienst die allemaal blauw met grijs zijn. Verschil met de trams in Hongkong is dat deze trams geen pantograaf, of andere vorm van stroomafnemer, hebben, want de wagon achter de dubbeldekker is hiervan voorzien en duwt, of trekt, daarmee de dubbeldekker voort.[2]

In Blackpool rijden ook dubbeldekstrams, deze trams rijden echter niet het hele jaar door. Zij zijn daar vooral bedoeld voor de toeristen en rijden dan ook vooral gedurende de zomer. In 2011 zijn deze trams definitief uit dienst genomen.

In zowel Dubai als Oranjestad gaat het om nieuw gebouwde trams bedoeld voor toeristen. De beide steden hebben trams met een open top en een klassiek uiterlijk.

Voorbeelden

Dienstdoende trams:

Historische trams:

Zie de categorie Double-decker trams van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.