Droog (bedrijf)

Droog is een Nederlandse designstichting, gevestigd in Amsterdam. Droog is internationaal een gerenommeerd designlabel[1] en een van de bekendste exponenten van Dutch Design.[2] Bekende ontwerpers die met Droog hebben samengewerkt zijn Hella Jongerius, Marcel Wanders, Tejo Remy, Richard Hutten, Henk Stallinga en Jurgen Bey.

Droog
EigendomPrivébezit
OprichtingAmsterdam, Nederland, 1993
SleutelfigurenRenny Ramakers
HoofdkantoorAmsterdam, Nederland
Websitedroog.com
Portaal    Economie
Tejo Remy: Chest of Drawers, ontwerp 1991
Marcel Wanders: Knotted Chair, ontwerp 1995
De winkel en galerie in de Saaihal in Amsterdam

Historie

Droog is in 1993 opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker (weduwnaar van Emmy van Leersum) ter promotie van hedendaagse Nederlandse vormgeving. De initiatiefnemers besloten werk van jonge Nederlandse ontwerpers te presenteren tijdens de Salone del Mobile, de internationale meubelbeurs in Milaan. De presentatie kreeg de naam "droog" omdat het werk betrof waarin het concept belangrijker was dan de vormgeving en deze producten veelal op nuchtere wijze waren vormgegeven. De tentoonstelling werd een succes en daarna werd Droog Design opgericht. Vanaf 2003 begon Droog met de eigen productie en verspreiding van de collectie en in 2004 werden het hoofdkantoor en de winkel/galerij Droog Amsterdam geopend.

In 1999 werd een tentoonstelling over Droog gehouden in het Fundació Joan Miró in Barcelona. Van 2004 tot 2007 vonden onder de noemer Simply Droog tentoonstellingen plaats in onder andere het Haus der Kunst in München, het Gemeentemuseum Den Haag, Museo Oscar Niemeyer in Curitiba (Brazilië) en het Museum of Arts & Design in New York.[3] Bij deze gelegenheid kwam er ook een boek uit over Droog, Simply Droog: 10 + 1 years of creating innovation and discussion. Dit boek werd in 2006 uitgebreid en heruitgegeven onder de titel Simply Droog: 10 + 3 years of creating innovation and discussion.

In 2009 kwam het tot een breuk tussen Gijs Bakker en Renny Ramakers (het duo achter Droog) na een maandenlang financieel conflict dat in de media uitgevochten werd.[4] Dit leidde ertoe, dat Gijs Bakker nog hetzelfde jaar afscheid nam van Droog.[5]

Lab en Dry Tech

Lab is de kern van de onderneming. Ontwerpers, partners en klanten, fabrikanten en projecten van over de hele wereld brengen ideeën in en van daaruit experimenteren de ontwerpers met nieuwe concepten, materialen en technieken, maar ook met eeuwenoude vakmethoden. Soms neemt Droog zelf het initiatief tot onderzoek of ontwikkeling en soms werkt Droog als intermediair, zoals bij opdrachten en projecten.

Dry Tech was het eerste experimentele project, met als een van de resultaten de 'Knotted chair' van Marcel Wanders. In navolging van Dry Tech werkte Droog bijvoorbeeld aan de Parijse flagship-winkel van Mandarina Duck, de koffiebar in het gebouw van de Europese Unie te Brussel en de jaarlijks terugkerende presentaties tijdens de internationale meubelbeurs in Milaan (Go Slow, Value for Money, Hotel Droog, Do Create, Smart Deco 2).

Uit het voorgaande Lab vloeide de ontwerpverzameling Label voort. Hierbij leiden designprojecten tot producten, interieurs, evenementen, wedstrijden en tentoonstellingen met een conceptuele en contextuele benadering van design. Elk project heeft zijn eigen kader, maar ook de ontwerpers werken vanuit een eigen idee. Droog fungeert hierbij als de centrale bemiddelaar.

Hôtel Droog

Sinds 2003 is Droog Design gevestigd in de Staalstraat in Amsterdam. Na een uitbreiding van het pand naar het naastgelegen voormalig GGD-gebouw, draagt de winkel sinds 2012 de naam Hôtel Droog.[6] In Hôtel Droog huist onder meer het kantoor, de winkel en het designteam, een café en een hotelkamer. Er worden wisselende tentoonstellingen gehouden van projecten van Droog of door Droog gecureerde tentoonstellingen.

Bibliografie (selectie)

  • Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494
  • Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-272
  • Zijl, I. van (2000) Gijs Bakker / Objects to use. Rotterdam: 010. ISBN 9064504032
Zie de categorie Droog Design van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.