Dr. J.M. den Uylbrug

De Dr. J.M. den Uylbrug is een naar Joop den Uyl genoemde brug over de Zaan in Zaanstad, uitgevoerd naar een ontwerp van de Pools-Nederlandse architect N.J.J. Gawronski, onder meer bekend van het inmiddels gesloopte Wibauthuis te Amsterdam. De brug ligt in de gebiedsontsluitingsweg N516, hier als Zuidelijke Randweg van Zaandam getooid met de namen Dr. J.M. den Uylweg en aansluitend de Thorbeckeweg.

Dr. J.M. den Uylbrug
Algemene gegevens
LocatieZaanstad
Coördinaten52° 26 NB, 4° 50 OL
OverspantZaan
Bouw
Bouwjaar1988
Ingebruikname1990, 2012
Gebruik
WegDr. J.M. den Uylweg (N516)
Architectuur
Typebasculebrug

Portaal    Verkeer & Vervoer

De brug is genoemd naar Joop den Uyl, de sociaaldemocratische leider en minister-president uit de twintigste eeuw. De brug is niet de eerste in Zaanstad die vernoemd is naar een linkse politicus. De iets verderop gelegen Prins Bernhardbrug was oorspronkelijk, naar de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra, Troelstrabrug gedoopt.[1]

Geschiedenis

Op deze plek lag voorheen geen brug, omdat de havenactiviteiten in de Zaan nog een onbelemmerde doorgang vereisten. Nadat de industrie wat was weggetrokken, en het gebied meer als woongebied in zwang kwam werd in de jaren negentig de Den Uylbrug gebouwd. De eerste paal voor de brug ging op 2 juni 1988 de grond in, op 13 juni 1990 werd de brug door Saskia Noorman-den Uyl, de dochter van de naamgever, voor het verkeer geopend.

De brug werd uitgevoerd als een basculebrug, in eerste instantie met twee keer één rijstrook en een fietspad, en een doorvaartopening met een breedte van 17 meter. Al na enkele jaren bleek dat de brug te smal was voor het snel toenemende verkeer. De brug werd in 2012 verbreed door het fietspad naar een naastgelegen nieuwe brug te verplaatsen, en het dek voor het autoverkeer naar twee keer twee rijstroken uit te breiden.

Op de brug staat een monument van de kunstenaar Jan Wolkers ter nagedachtenis aan Joop den Uyl.

Ongeval

Op 6 februari 2015 verongelukte op de J.M den Uylbrug een fietser dodelijk. Zij bevond zich op het bewegende deel van de – op afstand bediende – brug op het moment dat deze werd geopend en greep zich vast aan de reling. Toen de brug vrijwel volledig geopend was viel ze ruim 15 meter naar beneden en overleed ter plekke. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde naar aanleiding van het ongeval een onderzoek in naar de vraag 'hoe de gemeente Zaanstad invulling [geeft] aan haar zorg voor de veiligheid van de brugbediening op afstand'. De raad kwam tot de conclusie dat de gemeente het probleem van de brugbediening te veel vanuit een technisch oogpunt had benaderd en daarbij de samenhang en interactie met mens en omgeving buiten beschouwing had gelaten, waardoor de veiligheid in het geding kwam.[2][3]

Afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.