Dominicus College

Het Dominicus College te Nijmegen is een katholieke middelbare school aan de westkant van Nijmegen. De afdelingen havo, atheneum en gymnasium vinden onderdak in de gebouwen aan de Energieweg, waar in 2007 een nieuw havo-gedeelte werd gerealiseerd. Het Dominicus College is een kleinschalige school van hoge kwaliteit met een viertal relatief zelfstandige afdelingen (vwo onderbouw, bestaande uit gymnasium en atheneum, vwo bovenbouw en havo en een speciale afdeling voor leerlingen met een lichamelijke handicap, de Monnikskap). De school is gehuisvest in een uiterst modern gebouw en bezit geavanceerde faciliteiten op het gebied van de ICT en de natuurwetenschappelijke vakken.

Het Dominicus College, vooraanzicht vanaf de Energieweg

Geschiedenis

In 1856 werd het Dominicus College gesticht door pastoor Dominicus van Zeeland (Daniel Josephus van Zeeland), overste van het dominicanenklooster in Nijmegen en pastoor van Neerbosch, en later van de kerk aan de Broerstraat in Nijmegen.[1] Lange tijd was het een kleinseminarie, eerst gevestigd in het dominicanenklooster aan de Broerstraat in Nijmegen en vanaf 1877 aan de Lange Nieuwstraat. In 1927 verhuisden klooster en school naar een nieuwbouw ontworpen door Eduard Cuypers op het voormalige landgoed "De Witte Poort" aan de Dennenstraat en Energieweg in Neerbosch. Oorspronkelijk was het Dominicus College een kostschool, en tot in de jaren 70 had het College intern wonende leerlingen in opleiding voor het geestelijk ambt bij de paters en broeders dominicanen. Naast het gymnasium kwam een HBS voor leerlingen uit de stad Nijmegen. Meisjes werden voor het eerst toegelaten in 1967.[2] Tot in in de jaren 80 was een deel van de leraren dominicaan of dominicaan geweest. Aan het einde van de 20e eeuw verdwenen de paters langzaam maar zeker, een daarmee hun karakteristieke witte habijten. In 1992 werd het gebouw van Cuypers gesloopt ten behoeve van woningbouw, op de monumentale kapel na, die echter in het jaar daarop door brand verloren ging. Nieuwbouw van de school was al eerder opgestart.

In 2003 kwam de school in het nieuws naar aanleiding van de moord op Maja Bradarić. Zij zat in de 4e klas van het VWO van het Dominicus College. In 2007 slaagden twee leerlingen van het gymnasium erin, het meest magische vierkant ooit te ontwerpen, het zogenaamde HSA-Vierkant.

Eind 2009 kwam ook de afdeling Monnikskap naar de Energieweg. De afdeling zit daar in een nieuw aangebouwd deel, waar ook de nieuwe gymzaal is gevestigd. De Monnikskap is de enige school in Nederland die gespecialiseerd is in het geven van onderwijs dat opleidt tot een regulier diploma op havo/vwo-niveau aan leerlingen met een handicap of een ziekte. De 50 leerlingen komen uit heel Nederland.

In 2016 vierde de school haar 160-jarige bestaan.

Samenwerking

Het Dominicus College heeft een samenwerkingsovereenkomst met Royal Haskoning en Jet-net (het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland). Jet-net is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. Doel is havo/vwo-leerlingen een reëel beeld te geven van bèta en technologie en hen te interesseren voor een bètatechnische vervolgopleiding.

Het Dominicus College telt ongeveer 1050 leerlingen en is onderdeel van Alliantie Voortgezet Onderwijs voor Nijmegen en het Land van Maas en Waal.

Zonder Oefening Weerloos (ZOW)

Op het Dominicus College werd een sportvereniging voor leerlingen opgericht die actief was in tennis, voetbal, schaken, zwemmen en hockey en die de naam Zonder Oefening Weerloos, afgekort ZOW, droeg; ZOW verwijst tevens naar "zwart op wit" het oude sport tenue van het Dominicus College.[3] In 1963 werd de hockeyafdeling zelfstandig en ging als Mixed Hockey Vereniging ZOW spelen tot de fusie met Quick in 2006 tot QZ. Ook de andere takken werden zelfstandige clubs. De tennisvereniging is ook met Quick samen gegaan en de voetbalafdeling is opgeheven.[4]

Bekende oud-leerlingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.