Dirk Bouts

Dirk Bouts, ook wel Dieric Bouts (waarschijnlijk Haarlem, ca. 1410 - Leuven, 6 mei 1475) was een Hollands kunstschilder die beschouwd wordt als een van de vooraanstaanden uit de Oudnederlandse schilderkunst, beter bekend als de Vlaamse Primitieven.[1]

Dirk Bouts, Het Laatste Avondmaal, middenpaneel van het altaarstuk in de Sint-Pieterskerk te Leuven
Dirk Bouts, Het Laatste Avondmaal met zijpanelen

Biografie

Het leven van Dirk Bouts is nauwelijks gedocumenteerd. Veel datums tot de jaren 1450 kunnen alleen worden bepaald door stijlvergelijkingen van foto's en schilders. De sterke invloed van Rogier van der Weyden maakt het waarschijnlijk dat Bouts zijn leerling was rond 1440. Bouts' schilderijen tonen ook zijn bekendheid met de werken van Jan van Eyck en Aelbert van Ouwater.

Hij vestigde zich in Leuven en trouwde er in 1448 met de rijke patriciërsdochter Catharina van der Brugghen uit Leuven. Bouts kreeg uit dit huwelijk vier kinderen. Zijn twee dochters gingen naar kloosters en zijn twee zonen werden schilders die het atelier van Bouts tot het midden van de 16e eeuw leidden. Er is weinig bekend over de oudste zoon, Dieric de jonge, hoewel hij lijkt te zijn doorgegaan in de stijl van zijn vader tot zijn vroege dood in 1491. De jongere broer, Aelbrecht (of Albert), deed hetzelfde, maar in een stijl die onmiskenbaar zijn eigen was. Zijn onderscheidende werk beinvloedde de schilderkunst tot in de 16e eeuw.

Hij werd benoemd tot stadsschilder van Leuven in 1465 en was welgesteld. Na de dood van zijn vrouw trouwde hij kort voor zijn dood in 1475 een tweede keer.

Schilderstijl

De kenmerken van Bouts' schilderwerk zijn:

  • een sfeer van ingetogenheid, een stille wereld
  • de figuren worden volledig opgenomen in het interieur of het landschap
  • de figuren en de ruimte vormen een eenheid
  • er is een evenwichtige en symmetrische compositie
  • er is een verdwijnpunt, Bouts was daarmee van de noordelijke schilders een van de eersten

Zijn schilderijen behoren tot de Noordelijke renaissance.

Schilderijen

Enkele van zijn belangrijkste werken zijn:

Man van smarten

In januari 2020 raakte bekend dat Leuven en het M-museum een schilderij van Dirk Bouts had aangekocht bij Christie's in New York. Het gaat om de ''Man van smarten'' uit de 15e eeuw waarvoor de stad 126 000 euro betaalde. Het schilderij dateert uit circa 1470, een periode waarin Bouts in Leuven woonde en werkte.[2]

Erkenning

Het in 2010 gereed genomen Dirk Boutsgebouw in Leuven is naar hem vernoemd.

Zie de categorie Dieric Bouts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.