Deurkalf

Een deurkalf of kalf is een horizontale tussendorpel, in een kozijn, die een deur scheidt van het bovenlicht boven de deur.

deur met bovenlicht en deurkalf met jaartal

In bepaalde streken is het (deur)kalf soms bijzonder mooi bewerkt en het toont vaak een jaartal, waaraan soms versieringen of een symbolische beeltenis zijn toegevoegd. Een enkele maal toont een deurkalf ook een spreuk of een tafereel. Het doel van de versiering was onder meer om het huis te onderscheiden; er bestonden destijds nog geen huisnummers.

De oudste versierde deurkalven die nog bewaard gebleven zijn, stammen uit het eind van de 16e eeuw. In de loop van de 18e eeuw werden ze gaandeweg minder toegepast, omdat toen rijk versierde bovenlichten in zwang kwamen.

De versierde houten deurkalven zijn vooral bekend uit de Zaanstreek. Verder zijn ze bekend uit Amsterdam, Broek in Waterland, Monnickendam, Jisp, en Hoorn.

Bron

  • Peter Roggeveen, Tussen deur en bovenlicht: Zaanse deurkalven van 1592 tot heden (2007) Zaandam: Stichting Uitgeverij Noord-Holland en Stichting Gebr. Visser tot Behoud van Cultuurhistorische Bouwwerken in de Zaanstreek, ISBN 9789078381174
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.