Dennis Abdelkarim Honing

Dennis (Abdelkarim) Honing (Haarlem, 1990) is een Nederlandse moslim en opiniemaker over de islam en moslims in Nederland. Aanvankelijk koos hij voor het salafisme. Later nam hij hiervan afstand en werd pleitbezorger voor een humane islam.

Biografie

Dennis Honing groeide op in Haarlem. Vanwege een moeilijke situatie thuis werd hij op jonge leeftijd uit huis geplaatst. Tijdens dit verblijf in een internaat pleegde hij met vrienden een straatroof. Hierdoor belandde hij in de jeugdgevangenis, waar hij op zijn 15de in contact met de islam kwam.[1] Hij bekeerde zich en nam zijn tweede naam Abdelkarim aan. Later werd hij lid van een Haagse jihadbeweging Straat Dawah.[2] Doel van deze groep was op straat mensen te bekeren tot de islam. Voor de camera van de Evangelische Omroep sloeg Straat Dawah onder meer aan het evangeliseren in het orthodox-protestantse bolwerk Urk. In zijn radicale periode deed Dennis Honing mee aan een actie van Sharia4Belgium voor Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, voor de gevangenispoort van Vught. In oktober 2011 sprak hij een demonstratie tegen het boerkaverbod toe.[1] Bij een politiek debat in de Amsterdamse moskee Badr werd hij verwijderd nadat hij een glas water op het hoofd van PowNews-verslaggever Danny Ghosen leeggooide.[3][4] Waar de harde kern van het Nederlandse 'jihadi salafisme' maar zelden was te bewegen tot media-optredens, daar sprongen de "thuisblijfjihadi’s" Honing en Shabir Burhani (beter bekend als Maiwand al-Afghani) in het publicitaire gat. Dennis Honing was tussen 2010 en 2013 het gezicht van de radicale islam in Nederland en verscheen als woordvoerder ervan in Nederlandse praatprogramma's zoals Knevel & Van den Brink en Pauw & Witteman. Honing interviewde de jihadist Victor Droste voor diens vertrek naar Syrië.[5] Honing verklaarde later dat Droste maandenlang op een bank in zijn huiskamer logeerde.[6]

Daarna deradicaliseerde Honing. In het in 2015 verschenen boek Ongeloofwaardig, dat hij schreef met Elsevier-journaliste Nikki Sterkenburg vertelt hij zijn levensverhaal. Ook de deradicalisering van Dennis Honing wekte belangstelling van de media. Zo verscheen hij in tv-programma's als Oog in oog en Pauw. Zijn voormalige radicale vrienden verbraken banden met hem. Prediker Abdul-Jabbar van de Ven zegde de vriendschap op. Dennis Abdelkarim Honing trouwde op zijn zeventiende met een vrouw van Somalische afkomst.[7] Zij hebben vier kinderen.

Sinds juli 2018 werkt Dennis Honing als interviewer en gast mee met het Youtube kanaal Café Weltschmerz. [8]

Publicaties

  • Ongeloofwaardig (samen met Nikki Sterkenburg), Uitgeverij Q, 2015.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.