Staatsloterijshow

De Staatsloterijshow, ook wel "De 100.000 Gulden Show" genoemd, was een grote spelshow die maandelijks op dinsdagavond werd uitgezonden op Veronica/RTL 4. Van 1990 tot 1992 was het programma een eigen productie van Veronica genaamd: "De 100.000 Gulden Show". Vanaf januari 1992 werd de show in samenwerking met de Staatsloterij gemaakt. De trekkingen van deze loterij liepen nu als een rode draad door het programma. Hiermee veranderde ook de titel naar "De Staatsloterijshow". Anita Witzier presenteerde opvallend genoeg in 1995, net voordat Veronica commercieel werd, een speciale serie van drie afleveringen van "De 100.000 Gulden Show", waarbij de Staatsloterij geen deelname had. Vanaf januari 2006 werd de show elke tiende van de maand uitgezonden. Het programma werd gepresenteerd door Marc Klein Essink van 1990 tot 2005, gevolgd door Carlo Boszhard en Chantal Janzen in de laatste twee jaar. In deze show streden vier (later vijf) koppels om 100.000 gulden/euro. Het spel bestond uit drie rondes en een grote finale.

Staatsloterijshow
GenreAmusement
Speelduur60-120 minuten
BedenkerJoris van Ooijen & John de Mol
PresentatieMarc Klein Essink 1990--2004
Carlo Boszhard, Chantal Janzen 2005-2006
Voice-overGijs Staverman (Veronica)

André Koolen (RTL 4) Jacco Kirchjuger (RTL 4)

RegieJos Budie - Marnix Kaart
MuziekRuud Mulder
Land van oorsprongNederland
TaalNederlands
Productie
ProducentJohn de Mol prod.
Uitzendingen
Start31 december 1990
Einde10 december 2006
Seizoenen11
ZenderVeronica 1990 t/m 1995
RTL 4 1995 t/m 2000 & 2006
Website
Portaal    Televisie

Spelverloop

Ronde 1

Toen er nog maar vier koppels meededen, moesten ze een hindernisbaan afleggen en het koppel dat als laatste bij de eindstreep kwam, viel af. Deze stormbaan werd altijd voorzien van de muziek van Europe, namelijk een instrumentale versie van het nummer 'The Final Countdown'. Later moest één lid van elk koppel zo lang mogelijk aan een stang blijven hangen. De twee die als eerste vallen, vallen af. Aan het begin van de staatsloterijshow in '1992/'1993 was er nog geen hindernisbaan en startte het spel met drie koppels. Toen de show nog met drie koppels startte was een vast onderdeel 'de draaibuis'. Hierbij moesten de kandidaten zo vaak mogelijk binnen een minuut door een snel draaiende buis proberen te komen.

Ronde 2

De overgebleven koppels spelen in drie quizrondes om punten. Het team met de minste punten valt af en speelt een troostronde voor maximaal 10.000 gulden/euro. Later werd dit een quizronde, waarbij met een hoofdrekenspel een afvaller werd aangewezen met het laagste aantal punten.

Ronde 3

De overgebleven koppels spelen opnieuw voor punten. Eerst wordt het pokerspel gespeeld voor geld, daarna wordt er bij de videowand een spel gespeeld om te bepalen welk koppel er naar de finale gaat. Degene die het eerst de verborgen slogan ontdekt wint. Toen de show nog bij Veronica was kreeg het verliezende koppel/finale koppel kans om de juiste sleutel te pakken bij het auto-spel. Later bij RTL was deze kans alleen weggelegd voor het koppel dat niet naar de finale ging.

Finale

De finale bestaat uit twee actiespellen (RTL 4). Eentje is steeds weer anders, de tweede is de spiraal. De tijd die het team bij het actiespel nog over had, worden bij de tijdslimiet van de zenuwspiraal (1,5 minuut) opgeteld. Daarna volgt de watertank waarin er één lid van het koppel onder water gaat en de ander vragen beantwoordt. Per drie goede antwoorden werd een koker weggespeeld. In de tijd dat het nog bij Veronica werd uitgezonden bestond de finale uit drie spellen, binnen 7:30 minuut moesten de koppels twee fysieke spellen spelen en daarna ook nog eens de spiraal. Voor elk gewonnen spel viel een koker weg. Daarna moesten ze dan ook nog drie vragen beantwoorden. Dit waren vragen met meerdere antwoorden. De kandidaten moesten zeggen hoeveel antwoorden ze konden geven in één minuut en dan binnen deze tijd dit aantal antwoorden geven. Telkens als dit lukte, werd een koker weggespeeld.

Er zijn tien kokers. Eén met de juiste code, negen met een verkeerde. In de drie spellen kunnen verkeerde kokers worden weggespeeld. Na de drie spellen kiest het koppel een koker uit en gaat met de code die erin zit naar de grote kluis. De code die altijd uit zes cijfers bestaat wordt ingevoerd en gecontroleerd. De kijker kreeg hierbij ook te zien welke code er werd ingevoerd. Bij het invullen van het laatste cijfer en later na het indrukken van de controleknop hoorde je dan de zin: "Tijdklok geactiveerd!" Daarna volgde een mix van computergeluidjes om de code te checken. Wanneer dat gebeurd was, zei de computer: "De door u ingetoetste code is juist/onjuist". Als de code juist was, ging de kluis open en won het koppel 100.000 gulden/euro. Van '1998 t/m '2000 was er ook het jackpot systeem. Als de kluis niet gekraakt werd dan kwam er voor de volgende show 100.000,- gulden bij. Zo kon dit bedrag behoorlijk oplopen.

Thuiskoppel

Toen de Staatsloterijshow nog bij Veronica werd uitgezonden, was er ook het zogenoemde 'thuiskoppel'. Dit koppel kon tijdens de show drie kokers wegspelen door middel van drie spellen. Dit waren meestal puzzelspellen/kleine doe-opdrachten die vaak binnen een minuut gehaald moesten worden. Voor elk gewonnen spel viel een koker weg en lukte het om de drie opdrachten te winnen, dan was er ook nog een bonusprijs. Dit was vaak een luxe vakantie. Wanneer het studio-koppel de kluis in de studio wist te kraken, won ook het thuiskoppel 100.000 gulden. Dit concept werd van 1992 t/m 1994 bij Veronica uitgezonden en de presentatie van het thuiskoppel lag in handen van Chiel van Praag. Toen de show naar RTL 4 verhuisde, werd het concept met het thuiskoppel niet meer gespeeld.

Trivia

  • Het hoogst gewonnen bedrag ooit is 400.000 gulden. (december 1998)
  • Regelmatig werd het spelverloop veranderd. Er werden bijvoorbeeld nieuwe of andere spellen gespeeld en een aantal spellen werden geschrapt.
  • In 2000 verdween de show van de buis, om in 2006 weer even terug te komen onder de naam "De Staatsloterij €100.000 Show". Deze show leek op de vroegere Staatsloterijshow, alleen was deze show in vergelijking met de vroegere Staatsloterijshow drastisch ingekort.
  • Zomereditie; Vaak werd er in de zomermaanden (juni t/m aug) een zomereditie uitgezonden. Deze vervangende show was meestal een muziekspektakel, dat ergens op een buitenlocatie in Nederland werd opgenomen.
  • Oudejaarsavond. Het staatsloterijshowdecor werd jarenlang gebruikt tijdens de Oudejaarsloterijshow, verschil was wel dat de kluis de hele avond open stond en dat er niet de 100.000,- race gespeeld werd, maar vele muziekoptredens de spellen wisten te vervangen. Deze show werd altijd gepresenteerd door Mark Klein Essink soms met collega presentatoren. In de tussen jaren dat RTL 4 stopte met de reguliere show en Klein Essink niet meer werkzaam was bij de zender namen Wilfred Genee en Irene van de Laar tot twee keer toe de presentatie op zich.

Niet meer op tv

Op 10 december 2006 was de laatste aflevering van deze show. Met ingang van 2007 stopt de Staatsloterij met al haar televisieshows. De trekkingen worden vanaf dan bekendgemaakt in reclameblokken. Wel zendt de Staatsloterij de Oudejaarsloterijshow nog uit tijdens de oudejaarstrekking, maar natuurlijk is dit maar eenmaal per jaar. Ook was deze show in Duitsland bij de zender RTL een groot succes onder de naam Die 100.000,- Mark Show. De (leader)muziek bij de Duitse versie was dezelfde als in de Nederlandse versie, de presentatie hierbij was in handen van Ulla Kock am Brink en later Franklin.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.