De Kaerskorf

De Kaerskorf is een gepleisterd hoekpand in het centrum van Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het pand is gelegen op de Markt.

De Kaerskorf
De Kaerskorf vanaf de Vismarkt
Locatie
LocatieMarkt 2
Delft
Coördinaten52° 1 NB, 4° 21 OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functieWoongebouw met winkel
Huidig gebruik16e eeuw (oorsprong)
Erkenning
Monumentstatusrijksmonument
Monumentnummer11902
Detailkaart

Lijst van rijksmonumenten in Delft/Markt
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Het pand ligt aan het ‘smalle stuk' van de Markt met de achtergevel in het water van de Voldersgracht. Na de stadsband van 1536 werd het hoekpand Markt 4 (‘de Maen', eveneens sinds 1962 bezit van de Vereniging) herbouwd en aan de achterzijde voorzien van twee achterkamers met een eigen ingang aan de Voldersgracht (genaamd ‘de Caerscorff'). In 1598 kreeg de kruikenbakker Lieven Jansz toestemming om op deze plaats en heel nieuw winkelhuisje te bouwen.

De gevel, met vlak gemetselde, geblokte bogen boven de vensters is karakteristiek voor de periode rond 1600. In 1965 werden, op basis van oude afbeeldingen en sporen, de trapgevels en kruiskozijnen opnieuw aangebracht. De consoles van de onderpui zijn origineel. Restanten van een stookplaats en een pothuis tegen de voorgevel wijzen op een gebruik als keuken.

Om binnen ruimte te winnen werd de spiltrap langs de zijgevel geplaatst en steekt de verdieping ruim 90 cm. over. Inwendig zijn er balklagen van moer- en kinderbinten en bewaard gebleven delen van een trapomtimmering in eikenhout.[1]

Geschiedenis

In 1782 werd het huis voor 4800 gulden verkocht aan Theodorus Hellegers, die een winkel in snuif en tabak begon. Bij een veiling in 1785 werd het huis omschreven als 'een zeer hecht sterk weldoortinunerd, zeer comodieus en tot allerhande affaires geschikt huis en erve, genaamd de halve maen'. De verkoopsom bedroeg nu f 5700. De functie van tabakswinkel liet zich niet licht uit het pand verdrijven. Bijna tweehonderd jaar later, bij aankoop van het huis door de Vereniging Hendrick de Keyser was er nog steeds een tabakswinkel. Het winkelinterieur en de gevelpuien waren voor de laatste maal in het midden van de 19de eeuw gewijzigd.

Markt 2 werd na de herbouw van 1598 nog geruime tijd bewoond door de kruikenbakker Lieven Jansz. Van 1624-1654 was het huis eigendom van Tobias Pietersz van Royen, kramer en glaskoper. Hij werd opgevolgd door Nicolaas Bumcl, Andreas Kloeting en Crispinus Knol, wiens familie tot in de tweede helft van de 18e eeuw eigenaar bleef. In 1839 werd het huis, als een 'hecht, sterk en welgelegen huis en erve, ingericht tot een slijterij', in veiling gebracht en voor f 810 verkocht aan de timmerman Lucas Bartholomeus Denie. Het huis bevond zich op dat moment, blijkens de lage verkoopsom, nog geheel in de toestand van 1598. Kort daarop werd het huis uitwendig vrij ingrijpend gemoderniseerd tot een lijstgevel met schuifvensters. Het huis bevatte daarna lange tijd een ijzerwinkel.

Restauratie

In 1962 werden Markt 2 en 4 aangekocht door Vereniging Hendrick de Keyser en konden plannen worden gemaakt voor de restauratie van het zeer vervallen geheel. Het werd een voorbeeld van een restauratie, waarbij gepoogd werd de uitkomsten van archief- en bouwhistorisch onderzoek bepalend te laten zijn voor de gekozen restauratierichting. Die leidde in het geval van Markt 2 tot een reconstructie van de toestand van omstreeks 1600, en in het geval van Markt 4 tot een 'consoliderende' restauratie, waarbij onder meer de 19e-eeuwse winkelpui en het winkelinterieur gespaard bleven. Het werk stond onder leiding van architectenbureau J.H. Kooreman en J.J. Raue en werd uitgevoerd in de jaren 1965-'66.[2]

Galerij

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.