De Havilland Flamingo

De De Havilland DH.95 Flamingo was een Brits tweemotorig verkeersvliegtuig waarvan het prototype op 22 december 1938 voor het eerst vloog. Het toestel had twee Bristol Perseus stermotoren. De bemanning bestond uit twee piloten en een radio-operator. De geheel metalen hoogdekker was ontworpen om 12 tot 17 passagiers te vervoeren over middellange afstanden. De loopbaan van het toestel werd echter gekortwiekt door de Tweede Wereldoorlog.

De Havilland DH.95 Flamingo
FabrikantDe Havilland
Lengte15,4 m
Spanwijdte21,4 m
Hoogte (vanaf de grond)4,7 m
Stoelen voor passagiers17
Leeggewicht4450 kg
Max. startgewicht7980 kg
Motoren2 x Bristol Perseus XIIC (890 pk) of (vanaf het vijfde exemplaar) Perseus XVI (930 pk)
Kruissnelheid328 km/h
Max. reikwijdte2160 km
Eerste vlucht22 december 1938
Laatste vlucht1954
Statusuit dienst
Voornaamste gebruikersRAF, BOAC
Aantal gebouwd14 (geen enkele bewaard)
Portaal    Luchtvaart

In juli 1939 werd de Flamingo in gebruik genomen door Jersey and Guernsey Airways, voor vluchten tussen Britse vliegvelden en de Kanaaleilanden.[1] Dit gebeurde aanvankelijk met het prototype; de drie toestellen die de maatschappij had besteld zouden haar nooit bereiken. Het prototype en het eerste toestel werden opgevorderd voor militaire dienst en de twee andere zouden nooit geproduceerd worden.

De Royal Air Force nam zes toestellen in dienst en BOAC zeven exemplaren, vooral voor vluchten in het Midden-Oosten. Een enkel exemplaar werd gebouwd van een militaire variant, met de naam De Havilland Hertfordshire, te herkennen aan de ovale ramen in plaats van rechthoekige. Dit toestel kon tot 22 soldaten vervoeren. Een bijkomende bestelling van 40 vliegtuigen werd geschrapt en de productie van het type werd gestopt omwille van de oorlogsvereisten. Het laatst gebouwde exemplaar van de Flamingo werd een tijdlang gebruikt door de King's Flight voor het vervoer van leden van de koninklijke familie en de Britse regering.

De meeste Flamingo's werden vanaf 1950 uit dienst genomen en de laatste werd in 1954 tot schroot herleid.

Zie de categorie De Havilland DH.95 Flamingo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.