De Eendracht van het Land

De Eendracht van het Land is een kunstwerk in de Nederlandse stad Utrecht. Een replica bevindt zich in Amsterdam.

De Eendracht van het Land
De Eendracht van het Land op de Leidseveertunnel te Utrecht
KunstenaarGerrit van der Veen/ G.W. Harmsen
Jaar1940
MateriaalEuville Marbrier
LocatieLeidseveertunnel, Utrecht
Portaal    Kunst & Cultuur

Beschrijving

Het kunstwerk in Utrecht is in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen ontworpen door de beeldhouwer Gerrit van der Veen; het was zijn laatste beeldhouwwerk[1]. G.W. Harmsen hakte de beeldengroep uit. Uitgevoerd in natuursteen staat een man die wordt geflankeerd door twee vrouwen. Het werk werd in de tweede helft van 1940 geplaatst op de Leidseveertunnel die rond die tijd werd vernieuwd naar ontwerp van de bekende spoorarchitect Sybold van Ravesteyn. Omstreeks 1992 is het kunstwerk verplaatst in verband met een verbreding van de Leidseveertunnel.

Van der Veen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet en werd daarvoor in 1944 gefusilleerd. In 1987 is in Amsterdam een bronzen uitvoering onthuld. De weduwe Van der Veen vertelde bij die onthulling dat haar man de bedoeling had het "één zijn" van het land uit te beelden. Verder vertelde ze: "Het is ook een verzetsmonument: de ene vrouw heeft een zwaard in haar hand. De andere de hoorn des overvloeds en symboliseert het streven naar welvaart. En de man in het midden beschermt."[2]

Zie de categorie De Eendracht Van Het Land van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.