De Drait

De Drait is een typische jaren 70 wijk in Drachten met zo'n 2500 woningen waar zo'n 6300 mensen wonen.

De Drait
Wijk van Drachten
Kerngegevens
GemeenteSmallingerland
PlaatsDrachten
Oppervlakte196 ha.  
Inwoners (2017)6.305[1]

De wijk is in clusters verdeeld met daartussenin veel groen en speelvelden. In 1972 werd begonnen met de aanleg van de grootste uitbreiding ooit in Drachten destijds. In de beginjaren werden er veel rijtjeswoningen gebouwd, zogeheten gietbouwwoningen. Van deze woningen was de casco van gietbeton wat in die tijd revolutionair was. Door dit systeem van bouwen toe te passen kon men razendsnel bouwen, er werden 2 a 3 woningen per dag 'uit de grond gestampt'. Later werden er ook tweekappers en in de vrije sector gebouwd. Er is dan ook een groot contrast tussen de eerst en de laatst gebouwde buurten. De wijk was rond 1980 grotendeels voltooid, waarna Drachten in 1981 het riviertje de Drait overstak om plan de Trisken bouwrijp te maken, om plaats te maken voor 1700 woningen.

In het midden van de wijk ligt een winkelcentrum, sporthal, wijkcentrum en een kerk. In het winkelcentrum zijn diverse voorzieningen te vinden waaronder een tweetal supermarkten en een tankstation.

Het winkelcentrum heeft een grootscheepse opknapbeurt ondergaan in 2008/2009. Het centrum is moderner en groter geworden met meer winkels vanwege het toegenomen inwonertal. De groei van inwoners is voornamelijk te danken aan de in aanbouw zijnde nieuwbouwwijken Drachtstervaart en Himsterhout en de verjonging van de bevolking in de Drait. Drachtstervaart en Himsterhout zijn voor de eerste levensbehoeften aangewezen op het winkelcentrum de Drait.

Nieuwbouw winkelcentrum de Drait

De Drait kent 2 basisscholen: een Montessorischool en een brede school waar openbaar en Christelijk onderwijs gegeven wordt.

Om de wijk ligt een rondweg (de Lauwers / Overstesingel, die beide uitmonden op de Zuiderhogeweg). Via de Zuiderhogeweg (vierbaans) is de A7 gemakkelijk te bereiken.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.