De Bunker (Eindhoven)

De Bunker is de naam van het studentencentrum in Eindhoven. De bunker dankt zijn naam aan het uiterlijk van het gebouw. Het geheel is in 1969 naar ontwerp van architect H.A. Maaskant uit beton opgetrokken en is vormgegeven als een bunker. Studentencentrum De Bunker ligt aan de John F. Kennedylaan, tegenover het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven.

De Bunker

Ontstaan

Het gebouw is ontstaan uit een samenwerking van rijksoverheid, Technische Hogeschool Eindhoven, bedrijfsleven, waaronder met name Van Doorne Automobiel fabrieken DAF, Philips & De Staatsmijnen DSM en de drie Eindhovense studentenverenigingen, Eindhovens Studenten Corps, Eindhovense StudentenVereniging Demos en Algemene StudentenVereniging SSRE. Alle participanten hadden zich verenigd in de Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven (SSE).

Vanuit de SSE is er een werkgroep opgezet welke werd voorgezeten door oud minister-president Jan de Quay, en waarin Dhr. Van Doorne bijvoorbeeld participeerde. Deze commissie heeft zich ingezet voor het werven van de gelden en de realisatie van het pand.

Het terrein dat beschikbaar is gesteld voor de bunker is door Philips geschonken aan de Technische Hogeschool Eindhoven en door deze voor een periode van 99 jaar beschikbaar gesteld aan de SSE. Het terrein lag ver van alle burgerij zodat de studenten niemand tot last zouden kunnen zijn en tevens op loopafstand van de Technische Hogeschool. Het bestemmingsplan rondom het terrein was gereserveerd voor onderwijs.

Het pand is onderverdeeld in 3 secties. 2 particuliere vleugels en een rijksdeel. Op gelijke wijze is ook de financiering van het pand tot stand gekomen. Het bedrijfsleven en de verenigingen hebben de particuliere vleugels gefinancierd en het middendeel is uit publieke middelen betaald. In het middendeel werd een Mensa en Algemene Ontmoetingsruimte (AOR) gerealiseerd, naast diverse student ondersteunende instanties. De vleugels waren bedoeld voor de Studentensociëteiten van het ESC en Demos.

In principe waren enkel de studentenverenigingen ESC en Demos geïnteresseerd in participatie in het pand en pas vlak voor de bouw sloot SSRE zich aan bij de participatie in het pand vanwege de achterblijvende groei van het Corps en grotere groei van SSRE.

Zowel Demos als ESC hebben hun leden laten werken in de beschikbare tijd naast de studie en hun salaris laten afdragen aan de verenigingen om voldoende middelen beschikbaar te krijgen om de bouw van het pand te kunnen financieren.

In 1967 leek het erop dat er voldoende geld beschikbaar was en is er door de SSE opdracht gegeven tot de bouw van het pand. De gelden die uiteindelijk zijn overgebleven na de realisatie van het pand zijn beschikbaar gesteld in de vorm van Stichting Fonds Studentenvoorzieningen Eindhoven (SFSE).

Het gebouw is ontworpen door de Rotterdamse architect Huig Maaskant bekend van de Scheveningse pier en de Euromast in Rotterdam. Volgens zijn visie was het een modern bouwwerk dat de tand des tijds kon doorstaan en bevatte het ook psychologische elementen, zoals bijvoorbeeld dat het hoogste punt bestemd was als senaatsruimte voor het Corps en de ingangen van Demos en het Corps bedoeld, waren om een imponerende indruk te maken op de bezoekers.

Gebruik

De bunker heeft verschillende aanvullende functies vervuld. Zo is er ooit een kegelbaan in gehuisvest geweest, evenals de PSV Carnavalsvereniging. Sinds de bouw 1969 wordt het beheerd door de SSE en is het specifiek in gebruik genomen ten behoeve van studenten. Het gebouw biedt momenteel plaats aan de sociëteiten van de drie Eindhovense studentenverenigingen, te weten het Eindhovens Studenten Corps, SSRE en de Eindhovense StudentenVereniging Demos. Ook Eindhovense cultuurverenigingen zijn hier gevestigd. Verdere bunkerparticipanten waren in het verleden de Eindhovense Mensa (tot 2002) en studentencafé De Algemene OntmoetingsRuimte (tot 2004), het Reductiebureau (tot 2000) en ESKafé. Met ingang van najaar 2007 trokken de studentencultuurverenigingen van Eindhoven in de bunker in, op de plek van de voormalige Mensa en AOR.

In de jaren zeventig viel De Bunker op door de leuze gelukkige slaven zijn de ergste vijanden van de vrijheid, die met verf op de gevel was aangebracht. Deze leuze werd pas na vele jaren verwijderd, toen de depolitisering van de studenten reeds lang zijn intrede had gedaan.

Huidig eigendom

Door gebruik te maken van de beschermconstructie in de overeenkomst tussen de bunkerparticipanten en de SSE, waarbij het eigendom zou vervallen aan de TU/e indien de SSE zou worden opgeheven of anders niet meer aan haar verplichtingen kon voldoen, is in 2002-2003 het eigendom overgegaan van de SSE naar de TU/e nadat de SSE qua activiteiten door de TU/e leeggehaald was (Huisvesting, sport, cultuur, mensa en bunkerbeheer) en daardoor enkel nog, als topzware organisatie het beheer van de bunker faciliteerde. De TU/e heeft daarbij de rechten en plichten van de SSE overgenomen om de continuïteit voor de studenten te waarborgen.

Toekomst Bunker

De Bunker zal niet lang meer zijn rol als studentencentrum vervullen, medio zomer 2017 moesten de verenigingen het gebouw verlaten hebben. In 2019 is eindelijk begonnen met de sloop en zal een nieuwe toren met appartementencomplex en restaurant gebouwd worden met deels behoud van het originele gebouw. Inmiddels hebben het Corps, Demos en de spirituele ontmoetingsplek TiNT een nieuw onderkomen in het stadscentrum gevonden, ook SSRE zul die kant op verhuizen. De internationale Common Room is opgegaan in de nieuwe vereniging Cosmos en de cultuurverenigingen zullen gehuisvest worden in het gebouw Luna, op de campus van de TU/e. De nieuwe toren wordt naar verwachting in 2022 opgeleverd. [1].

Bronnen

Referenties

Zie de categorie De Bunker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.