Daniël Seghers

Daniël Seghers (Antwerpen, 1590 - aldaar, 2 november 1661) was een Brabantse bloemenschilder. Dichters als Vondel en Constantijn Huygens hebben zijn werk bezongen. Hij had veel navolgers.

Daniël Seghers
Persoonsgegevens
Geboren1590, Antwerpen

( Hertogdom Brabant)

Zuidelijke Nederlanden

Overleden2 november 1661, Antwerpen

( Hertogdom Brabant) Zuidelijke Nederlanden

Beroep(en)Kunstschilder
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Biografie

Daniël Seghers was de zoon van een katholieke zijdehandelaar. Na zijn overlijden trokken Daniël en zijn moeder, die een calvinistische overtuiging had naar het noorden. Zowel Utrecht als Den Haag worden genoemd. Hij begon op 15-jarige leeftijd te schilderen in Utrecht, bij een onbekende meester. In 1609 verhuisde het gezin naar Antwerpen, waar Seghers in de leer ging bij Jan Brueghel de Oude (de fluwelen Brueghel). In 1611 trad hij toe tot het schildersgilde, en in 1614 tot de orde der jezuïeten en trad hij toe tot het Noviciaat te Mechelen. Van 1621-1625 verbleef hij in Brussel, waar hij zijn laatste geloften aflegde. In 1625 trok hij naar Rome. Vanaf 1627 woonde Seghers weer in het professiehuis te Antwerpen.

Seghers werd als bloemschilder zeer bekend en werkte samen met Cornelis Schut (44x), Erasmus Quellinus II (28x), Abraham van Diepenbeeck (6x), Simon de Vos (6x), Jan van den Hoecke (2x), Gonzales Coques (2x) en Rubens (2x). Thomas Willeboirts Bosschaert wordt genoemd als zijn assistent.[1] Hij schilderde bloemenmedaillons, waarin centraal madonna's of heiligen werden geplaatst, die door collega's werden aangebracht. Zijn kransen met bloemen zijn tamelijk symmetrisch; de achtergrond is meestal grijs en donker. Seghers schilderde bijna altijd op koper en op groot formaat. De orde schonk een schilderij van Seghers in ruil voor een financiële donatie. Het geld was bestemd voor de opleidingen en scholen, die door de Jezuïeten werden gesticht.

Zijn werk is minutieus en knap - volgens Huygens kon je de bloemen bijna ruiken - maar in zijn tijd zeer zeker overschat; er is te weinig variëteit. Seghers genoot een ongelooflijk aanzien aan de verschillende hoven, zoals van Amalia van Solms en stadhouder Willem II. Ook Christina I van Zweden, Maria de' Medici, aartshertog Leopold Willem van Oostenrijk en Charles I van Engeland namen zijn werk af. Karel II bracht de kunstenaar een bezoek in 1649. In veel musea hangt zijn werk, ook in het Geelvinck-Hinlopen Huis.

Thomas Willeboirts Bosschaert maakte een grisaille voor twee van Daniël Seghers' schilderijen met een guirlande (zie afbeelding hieronder). Voor een ervan ontving Seghers een massieve gouden maalstok en Willeboirts kreeg honderd gulden.

Zie de categorie Daniël Seghers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.