DARP-platbodemcompetitie

De D.A.R.P. Competitie is een zeilcompetitie voor rond- en platbodemschepen.

Schepen van de DARP op het randmeer voor Spakenburg, 2005
Schepen van de DARP in duel

De competitie wordt sinds 1984 op het Eemmeer bij Spakenburg (gemeente Bunschoten) gevaren met om en nabij de 25 schepen die elkaar treffen in 21 wedstrijden per jaar. De competitie is opgezet om de rond- en platbodemschippers te laten oefenen voor grote landelijke zeilwedstrijden.

In de competitie worden per jaar 21 wedstrijden gevaren in vier klassen, Aken/Hoogaarzen, Schouwen, Botters en overige schepen (grundels, Staverse jollen en schokkers). Van de 21 wedstrijden worden aan het eind van het seizoen 14 wedstrijdresultaten meegeteld voor het eindklassement. De wedstrijden worden gestart in het voorjaar met de Voorjaarsrace en in het najaar afgesloten met de Herfstrace.

Bij bijna alle wedstrijden wordt gevaren met een handicapsysteem, bij de platbodems is dit meestal het TVF-systeem (tijdsvermenigvulgigingsfactorsysteem). Deze handicap wordt door het Watersportverbond toegewezen door middel van een meting op het schip. Het idee achter een handicap is dat alle boten een gelijke kans hebben tijdens wedstrijden, zodat ook het langzaamste schip van de vloot toch kan winnen. Hetzelfde geldt in de akenklasse. In deze klasse varen niet alleen de aken, maar ook andere schepen met de afmetingen van een aak: VA, VB, HB.

Aan het einde van het seizoen worden de resultaten van de verschillende schepen vergeleken, daarna worden de handicaps op basis van de resultaten bijgesteld. Het officiƫle handicapsysteem wordt uitgegeven door het Watersportverbond, de klasseorganisatie van de rond- en platbodems voert controles en wegingen uit in opdracht van het Watersportverbond.

De organiserende vereniging is Watersportvereniging de Eendracht en sinds 2009 Vereniging de Bruine Vloot Spakenburg.

Huldiging

In 2013 bij de 30e editie van de competitie kreeg Evert de Graaf uit handen van burgemeester Melis van de Groep de gemeentelijke Pluim voor zijn inzet vanaf 1984 voor de DARP en de Bruine Vloot van Spakenburg. Volgens het juryrapport had De Graaf bijgedragen aan het behoud van de schepen en het varen met authentieke schepen. Hij is sinds 2008 ook erelid van Watersportvereniging de Eendracht.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.