Cutty Sark (schip, 1869)

De Cutty Sark is een vrachtschip met zeilen, een klipper, die werd gebouwd in 1869 in Dumbarton, Schotland. Het schip verwierf grote roem door de races tegen zijn grote concurrent, de Thermopylae, en andere theeklippers. De Cutty Sark is gerestaureerd en te bezoeken in Greenwich.

Cutty Sark
De Cutty Sark bij het Nationale Zeevaartmuseum in Greenwich
Geschiedenis
WerfScott & Linton
Kiellegging1869
Tewaterlating22 november 1869
Uit de vaart genomendecember 1954
Statusmuseumschip
Eigenaren
VlagVerenigd Koninkrijk
Algemene kenmerken
Lengte85,4 meter
Breedte11 meter
Diepgang6,4 meter
Deplacement2133 ton
Tonnenmaat1935
Voortstuwing en vermogenwindkracht
Bemanning28
OpmerkingenTijdens restauratie getroffen door felle brand
Portaal    Maritiem

Constructie

Net als veel andere schepen uit die tijd bestaat de Cutty Sark uit een smeedijzeren frame met daar overheen houten planken. Die planken waren bekleed met koperen platen tegen de aangroei. Het schip is in totaal 85,4 meter lang, 11 meter breed en weegt bijna 836 ton. Het schip werd gebouwd door de firma Scott & Linton voor Captain John "White Hat" Willis. Het bestek was zo zwaar dat de scheepswerf eraan failliet ging en de Cutty Sark uiteindelijk bij een andere scheepswerf diende te worden afgewerkt. De Cutty Sark is met de beste materialen gebouwd, daardoor is hij zo goed bewaard gebleven. Op 22 november 1869 werd het schip te water gelaten.

Reizen

Het schip legde zijn eerste reis naar China om daar thee te halen af in een tijd van 69 dagen. Alle volgende reizen op een na werden binnen 75 tot 80 dagen voltooid. De grote concurrent, de Thermopylae, slaagde daar maar één keer in. Algemeen wordt aangenomen dat de Thermopylae iets sneller was maar dat het de grotere capaciteiten van Cutty Sarks "Master" waren die het schip (bijna) telkens weer de theerace deed winnen, zij het soms met een nipt verschil van enkele uren.

In 1873 was het afgelopen met het vervoer van thee per zeilschip. De stoomschepen hadden de klippers qua snelheid ingehaald. Ook de voltooiing van het Suezkanaal speelde daarbij een rol. Vanaf die tijd ging de Cutty Sark varen tussen Londen en Australië voor het woltransport. In verband met de mogelijkheid van het gevaarlijke zwellen van de wol en van explosies was het schip daar wegens zijn robuuste bouw uitermate geschikt voor.

In 1897 verkocht John Willis het schip aan het Portugese bedrijf Ferreira. Het schip zelf kreeg toen ook de naam Ferreira en werd niet meer getuigd als een klipper maar als een bark. In de 20e eeuw werd het schip nogmaals verkocht en van naam gewijzigd, tot in 1922 Wilfred Dowman het schip kocht en het in de oorspronkelijke staat terugbracht. Later werd de Cutty Sark bekend door de whisky en de zeilrace die naar de theeklipper genoemd zijn.

Restauratie en brand in 2007

De Cutty Sark is gerestaureerd in opdracht van Wilfred Dowman. Het schip ligt sindsdien in een droogdok bij het Nationale Zeevaartmuseum in Greenwich (Londen). Het is voor het publiek toegankelijk.

Op 21 mei 2007 brak er brand uit op het schip dat op dat moment in restauratie was. De masten en het interieur waren elders opgeslagen voor reparatie en onderhoud. De schade was aanzienlijk, maar men gaat ervan uit dat ongeveer 90% van de originele constructie gered is.[1] Het schip is op 25 april 2012 plechtig heropend door Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. De restauratie kostte 25 miljoen pond (30,6 miljoen euro).[2]

Zie de categorie Cutty Sark (ship, 1869) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.