Portugese oester

De Portugese oester (Crassostrea angulata) is een tweekleppig schelpdier dat in Europa van oorsprong voorkomt in het zuidwesten van het Iberisch Schiereiland. De soort is erg moeilijk te onderscheiden van de Japanse oester (Crassostrea gigas). Veel auteurs beschouwen deze twee soorten daarom als één soort, die oorspronkelijk alleen voorkwam op de Aziatische Grote Oceaankust en vermoedelijk in de zestiende eeuw via Portugese schepen naar Europa is gekomen. Als het inderdaad om één en dezelfde soort gaat, dan moet daarvoor de oudere naam Crassostrea gigas (Thunberg, 1793) gebruikt worden en wordt de naam Crassostrea angulata (Lamarck, 1819) een synoniem.

Portugese oester
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Metazoa
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Bivalvia (Tweekleppigen)
Onderklasse:Pteriomorphia
Orde:Ostreoida
Onderorde:Ostreina
Superfamilie:Ostreoidea
Familie:Ostreidae
Onderfamilie:Crassostreinae
Geslacht:Crassostrea
Soort
Crassostrea angulata
(Lamarck, 1819)
Afbeeldingen Portugese oester op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie

De breedte van de Portugese oester is maximaal 140 millimeter, bij een hoogte tot 230 mm, maar de meeste exemplaren blijven kleiner. De kleur is geelbruin tot paarsroze met lila vlekken en kleurstralen. De binnenkant is glanzend wit, het kommavormig spierindruksel lila of bruin.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.