Stichting Cosmicus

Stichting Cosmicus is een Nederlandse landelijke organisatie die met educatieve, culturele, sociale en wetenschappelijke activiteiten en projecten een bijdrage probeert te leveren op het gebied van maatschappelijke participatie, integratie en emancipatie in het algemeen, en aan opleiding, ontwikkeling en loopbaan van studenten en alumni in het bijzonder. Stichting Cosmicus werd in 1995 opgericht en is momenteel actief met twee middelbare scholen (in Rotterdam en Amsterdam), drie basisscholen (in Rotterdam, Den Haag en Arnhem) en acht studentencentra verspreid over het land. Het merendeel van de lokale afdelingen is gevestigd op universiteiten en hbo-instellingen.

Daarnaast organiseert Cosmicus jaarlijks een internationale milieu- en wetenschapsolympiade (INESPO) en geeft zij elk kwartaal een opinietijdschrift uit (de Cascade). Daarnaast organiseert Cosmicus reizen naar Istanbul, dat het afficheert als de culturele hoofdstad van Europa. Gericht wordt op politici en ambtenaren op het gebied van onderwijs en schooldirecteuren of andere belangstellenden.

Er zijn Tweede Kamervragen gesteld over de contacten tussen de stichting en Fethullah Gülen.[1] Door Leefbaar Rotterdam werden er ook in de gemeenteraad vragen gesteld over stichting Cosmicus.[2] Cosmicus geeft zelf aan geen banden te hebben met deze beweging.[3] Martin van Bruinessen, hoogleraar vergelijkende studie van moderne moslimsamenlevingen aan de Universiteit Utrecht, heeft kritiek op de ondoorzichtige structuur van de aan de Gülenbeweging gelieerde organisaties, waaronder Stichting de Witte Tulp, de Stichting Islam en Dialoog, de Dialoog Academie (platform van academici), Stichting Cosmicus en ondernemersvereniging Hogiaf. Hij vergelijkt de Gülen-beweging met hoe de Moslimbroederschap is georganiseerd: in cellen, die onderling geen contact hebben.[4]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.