Corynebacterium diphtheriae

Corynebacterium diphtheriae is de bacterie die verantwoordelijk is voor de bacteriële infectie difterie. Corynebacterium diphtheriae is een aerobe, grampositieve staaf. De bacterie die pathogeen is voor de mens produceert gifstoffen, die vervoerd worden door het bloed. Deze gifstoffen brengen schade toe aan het weefsel in het geïnfecteerde deel van het lichaam. Bij geïnfecteerde personen houdt de bacterie zich op in de mond, neus, keel of huid. Alleen stammen die met een bepaalde bacteriofaag zijn geïnfecteerd, produceren toxine en zijn pathogeen voor de mens. Binnen de soort wordt een drietal typen onderscheiden: Corynebacterium diphtheriae gravis, intermedius en mitis.

Corynebacterium diphtheriae
Gramkleuring Corynebacterium diphtheriae cultuur
Taxonomische indeling
Rijk:Bacteria
Stam:Actinobacteria (Straalzwammen)
Orde:Actinomycetales
Familie:Corynebacteriaceae
Geslacht:Corynebacterium
Soort
Corynebacterium diphtheriae
Kruse 1886
Afbeeldingen Corynebacterium diphtheriae op Wikimedia Commons
Corynebacterium diphtheriae op Wikispecies
Portaal    Biologie

Voorkomen: De mens is de enige gastheer voor C. diphtheriae. Door vaccinatie is dragerschap met C. diphtheriae in grote delen van de wereld zeldzaam geworden. De ziekte is nu alleen nog endemisch in bepaalde gebieden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika met een lage vaccinatiegraad. In de jaren negentig van de twintigste eeuw heeft een verheffing plaatsgevonden van difterie in landen van de voormalige Sovjet-Unie, maar de situatie is nu weer grotendeels onder controle.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.