Corinne Hofman

Corinne Hofman (10 juli 1959, Wassenaar) is een Nederlands hoogleraar archeologie van het Caribisch gebied verbonden aan de Universiteit van Leiden. Ze verricht archeologisch onderzoek naar de kolonisatie van het Caribische gebied vanuit het oogpunt van de Caribisch-Indiaanse bevolking. In 2014 ontving ze de Spinozapremie.

Corinne Hofman
Hofman (2014)
Persoonlijke gegevens
Volledige naamCorinne Lisette Hofman
Geboortedatum10 juli 1959
GeboorteplaatsWassenaar
Nationaliteit Nederland
Werkzaamheden
UniversiteitUniversiteit van Leiden
PromotorMaarten Jansen en Leendert Louwe Kooijmans
Soort hoogleraarGewoon hoogleraar
Website
Portaal    Onderwijs

Carrière

Hofman studeerde archeologie aan de Universiteit van Leiden en behaalde in 1987 haar doctoraalexamen. In 1993 promoveerde ze in Leiden op het onderwerp Pre-Colombiaanse Caribische Archeologie met als promotoren Maarten Jansen en Leendert Louwe Kooijmans. De titel van haar proefschrift luidde In Search of the Native Population of pre-Columbian Saba (400-1450 A.D). Part One. Pottery Styles and their Interpretations. In 2007 werd ze aangesteld als hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. Tevens heeft ze een gasthoogleraarschap aan de Universiteit van Florida. In 2013 werd ze als opvolger van Willem Willems benoemd tot decaan van de faculteit archeologie van de Universiteit van Leiden.[1][2] Hofman is daarnaast lid van de Nederlandse Nationale Unesco Commissie.

Onderzoek

Hofman begon haar onderzoekscarrière in de jaren tachtig op het eiland Saba. Het onderzoek van Hofman richt zich op de gevolgen die de Europese kolonisatie met zich heeft meegebracht voor Noord-, Zuid- en Midden-Amerika, en in het bijzonder voor het Caribisch gebied, waarvan ze de geschiedenis vanuit het perspectief van de inheemse Caribisch-Indiaanse bevolking wil herschrijven. Haar onderzoek baseert zich op de archeologische gegevens die gerelateerd zijn aan het proces van kolonisatie. Uit haar onderzoek blijkt dat historische kennis over het Caribisch gebied niet altijd strookt met opvattingen uit de eenentwintigste eeuw over deze tijdperiode. Volgens Hofman is er sprake van een scheef historisch beeld.[3]

Hofman staat aan het hoofd van het Europese samenwerkingsverband NEXUS1492 waar meer dan 50 onderzoekers van verschillende universiteiten aan verbonden zijn. Hofman zet zich in om het bodemarchief en cultureel erfgoed in het Caribisch gebied te beschermen.[1]

Erkenning

Op 21 november 2013 ontving Hofman de KNAW Merianprijs.[4] In 2014 ontving Hofman de Spinozapremie. Gedurende haar carrière heeft Hofman meerdere beurzen ontvangen om haar onderzoek te bekostigen.[1]

Publicaties (selectie)

  • Keegan W.F., C.L. Hofman & R. Rodriguez Ramos (2013). Oxford handbook of Caribbean archaeology, Oxford University press, Oxford.
  • Hofman, C.L. & A. van Duijvenbode (2011). Communities in Contact: Essays in archaeology, ethnohistory & ethnography of the Amerindian circum-Caribbean, Sidestone Press, Leiden.
  • Hofman, C.L. & A.J. Bright (2010). Mobility and exchange from a pan-Caribbean perspective. Special Publication number 3, Journal of Caribbean archaeology.
  • Hofman, C.L., M.L.P. Hoogland & A.L. Van Gijn (2008). Crossing the borders. New methods and techniques in the study of archaeological materials from the Caribbean, University of Alabama Press.
  • Hofman, C.L., A. Bright, A. Boomert & S. Knippenberg (2007). Island Rhythms. The web of social relationships and interaction networks in the pre Columbian lesser Antilles, Latin American Antiquity 18(3):243-268.

Bronvermelding

  1. NWO, Prof. dr. C.L. (Corinne) Hofman (11 september 2014). Geraadpleegd op 31 december 2014.
  2. Universiteit van Leiden, Prof. dr. Corinne Hofman. Geraadpleegd op 31 december 2014.
  3. Marjolein Overmeer, Spinozaprijs voor herschrijven geschiedenis Cariben. Kennislink (6 juni 2014). Geraadpleegd op 31 december 2014.
  4. Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, KNAW Meranprijs voor Caribisch Archeologe Corinne Hofman (19 september 2013). Geraadpleegd op 31 december 2014.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.