Monument voor de Belgische pioniers in Congo

Het monument voor de Belgische pioniers in Congo (Frans: Monument aux pionniers belges au Congo) is een monument in het Brusselse Jubelpark ter ere van de Belgische inspanningen in het voormalige Belgisch Congo.

Het monument.
close-up

Ontwerper van het monument is Thomas Vinçotte.

In 1911, twee jaar na het overlijden van Koning Leopold II, geeft de Belgische Staat opdracht voor het beeld. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog komt het beeld pas in 1921 af.

Boven op het monument staat de volgende tweetalige inscriptie: « J'ai entrepris l'œuvre du Congo dans l'intérêt de la civilisation et pour le bien de la Belgique. Ik heb het Congowerk ondernomen in het belang der beschaving en voor het welzijn van België. Léopold II 3 juin 1906 » en in de kroonlijst « Opgericht ter eere der eerste belgische baanbrekers / Monument élevé aux premiers pionniers belges ».

De linkerkant van het monument laat een groep Arabieren zien die een slaaf tegen de grond gooien, maar onderworpen worden door een Belgische soldaat. De inscriptie luidt: « L'héroïsme militaire belge anéantit l'Arabe esclavagiste / De belgische militaire heldenmoed verdelgt den arabische slavendrijver ».

Rechts op het monument is een Belgische soldaat te zien, die zijn officier beschermt, waarbij geschreven staat: « Le soldat belge se dévoue pour son chef blessé à mort / De belgische soldaat offert zijn leven voor zijnen ter dode gekwetsten overste ».

Allegorische voorstelling van de rivier de Congo

Controverse

De verwijzing naar de Arabische slavenhandel ligt gevoelig in de Arabische gemeenschap in Brussel. Het woord is in de jaren 80 weggebeiteld. In de jaren 90 is het monument hersteld, maar anno 2015 is het woord Arabische en de Franse vertaling ervan opnieuw verdwenen.

Linkse partijen zien in het monument een verheerlijking van het Belgische koloniale verleden.

De Belgische soldaat en de Arabische slavendrijver

Bibliografie

  • François De Callataÿ, Le monument du Congo de Thomas Vinçotte, Bulletin des Musées royaux d’Art et d’Histoire, 61, 1996, pp. 197-224
  • Lucas Catherine, Wandelen naar Kongo. Langs koloniaal erfgoed in Brussel en België. Berchem, EPO, 2006, 144 p.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.