Coloradisaurus

Coloradisaurus is een uitgestorven geslacht van saurischische dinosauriërs, een basaal lid van de Sauropodomorpha, dat tijdens het Laat-Trias leefde in het gebied van het huidige Argentinië.

Coloradisaurus
Fossiel voorkomen: Laat-Trias
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Onderorde:Sauropodomorpha
Familie:Massospondylidae
Geslacht
Coloradisaurus
Lambert, 1983
Typesoort
Coloradisaurus brevis (Bonaparte, 1978) (= Coloradia brevis)
Coloradisaurus op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

In 1971 werd bij Cerro Rajado in La Rioja het fossiel ontdekt van een dinosauriër. Het werd in 1978 door José Bonaparte benoemd en beschreven als de typesoort Coloradia brevis; de geslachtsnaam was echter al bezet door een mot. De soortaanduiding betekent "de korte" in het Latijn. In 1983 hernoemde David Lambert de geslachtsnaam tot Coloradisaurus, opmerkelijk genoeg in een populairwetenschappelijk boek. De geslachtsnaam verwijst naar het vondstgebied.

Het holotype, PVL 3967, is gevonden in een laag van de bovenste Los Colorados-formatie die dateert uit het Norien. Het bestaat uit een vrij complete schedel met onderkaken.

Coloradisaurus was waarschijnlijk een vrij kleine soort. Gregory S. Paul schatte in 2010 de lichaamslengte op drie meter, het gewicht op zeventig kilogram. De kop is vergeleken met die van de andere basale Sauropodomorpha relatief kort en achteraan breed; de snuit is spits.

Coloradisaurus wordt door sommige wetenschappers in de Massospondylidae geplaatst, door anderen in de Plateosauridae.

Coloradisaurus was een planteneter. Het leefgebied bestond uit bossen met een nat seizoen.

Literatuur

  • J.F. Bonaparte, 1978, "Coloradia brevis n. g. et n. sp. (Saurischia–Prosauropoda), dinosaurio Plateosauridae de la Formacion Los Colorados, Triasico Superior de La Rioja, Argentina", Ameghiniana 15(3-4): 327-332
  • D. Lambert, 1983, A Field Guide to Dinosaurs. Avon Books, New York 256 pp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.