Clownbotia

De clownbotia (Chromobotia macracanthus, voorheen Botia macracanthus) is een tropische vissensoort die ook als aquariumvis gehouden wordt. Hij behoort tot de familie van de Cobitidae (Modderkruipers).

Clownbotia
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Cypriniformes (Karperachtigen)
Familie:Cobitidae (Modderkruipers)
Geslacht:Chromobotia
Soort
Chromobotia macracanthus
(Bleeker, 1852)[1]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Clownbotia op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vissen
Eigenschappen
Grootte vistot 30 cm
Watertemperatuur24-28 °C
pH6-6.5
DH0-4°
Minimum aquariumgrootte3 meter
Portaal    Vissen

Kenmerken

Het lichaam is goudkleurig met 3 wigvormige, zwarte banden. De lichaamslengte bedraagt maximaal 30 centimeter. De vis kan in aquaria meer dan tien jaar oud worden.

Leefwijze

Het is een redelijk vreedzame scholenvis die voornamelijk in de schemering actief wordt, maar zich niet zo verstopt zoals de meeste andere Botia-soorten. De vis vertoeft meestal op de bodem, waar hij naar ongewervelde diertjes zoekt met behulp van zijn vier, als een snor neerhangende baarddraden. Bij bedreiging zet hij voor de ogen een scherpe stekel overeind. Er wordt ook weleens onderling mee gevochten.

Verspreiding en leefgebied

De soort komt oorspronkelijk uit Indonesië en leeft daar in de zoetwatergebieden van Borneo en Sumatra. Hij paait in snelstromende rivieren aan het begin van de regentijd.

Kweek

Deze scholenvis kan meer dan 25 centimeter lang worden. Hij wordt met minimaal vijf stuks gehouden in een aquarium van minimaal drie meter. De clownbotia woelt nogal in de bodem. Planten worden daarom goed verankerd. Het aquarium wordt verder ingericht met kienhout en stenen, zodat schuilplekken ontstaan waar de dieren zich terug kunnen trekken. De soort kan knakkende geluiden maken en is vrij gevoelig voor witte stip. Slakken zijn favoriet voer, ook algentabletten voldoen.

Voortplanting is in een aquarium niet mogelijk. De vissen worden daarom in het land van herkomst gevangen en wereldwijd geëxporteerd. Er zijn wel berichten over commerciële kweek met behulp van hormonen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.