Clickbait

Clickbait (letterlijk: "klikaas") is bij internetjournalistiek en bijvoorbeeld YouTube-amusement het gebruik van een misleidende, sensationele titel van een artikel, video, e.d., in een poging om de lezer tot een "klik" te verleiden en zo meer inkomsten uit internetreclame te genereren.[1] Om de misleiding af te zwakken en tevens de nieuwsgierigheid te prikkelen eindigt de betreffende titel vaak met een vraagteken.

BuzzFeed

Deze moderne variant van riooljournalistiek is tegelijk met de opkomst van sociale media ontstaan.[1] Om de nieuwsgierigheid van de lezer te wekken, worden veelbelovende koppen gebruikt als "Wat er daarna gebeurde zal u versteld doen staan!", of worden artikelen versimpeld tot lijsten ("listicles").

De website BuzzFeed wordt vaak het schoolvoorbeeld van een clickbaitwebsite genoemd.[2]

Verzet

In 2014 kondigde Facebook aan stappen te ondernemen om de verspreiding van clickbait op de site te verminderen, door artikelen te promoten op basis van waardering in tegenstelling tot het aantal hits.[3]

De satirische internetkrant The Onion startte in 2014 de website Clickhole, een parodie op clickbaitjournalistiek waarin misleidende koppen naar bizarre artikelen linken.[4]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.