Christelijke Onderwijscentrale

De Christelijke Onderwijscentrale, kortweg COC, is een onderwijsvakbond in Vlaanderen, die aangesloten is bij het ACV en de Federatie van de Christelijke Syndicaten van de Openbare Diensten (FCSOD). Met ca. 42.000 leden (2015) is het de grootste onderwijsvakbond in Vlaanderen.

Christelijke Onderwijscentrale
Geschiedenis
Ontstaansdatum1993
Structuur
VoorzitterSerge Vrancken
Secretaris-generaalKoen Van Kerckhoven
Land België
Ledenaantal42.000 (2015)
SloganSamen sterk voor onderwijs
Verwante organisaties
ContinentaalEuropese Vakbondscomité voor Onderwijs
InternationaalInternationaal Onderwijs
Media
Websitewww.coc.be
Portaal    Economie

Geschiedenis

De COC ontstond op 18 mei 1993 als overkoepelende organisatie van tot dan toe afzonderlijk optredende vakbonden binnen het onderwijs. Er bestonden toen afzonderlijke centrales voor verschillende deelgebieden:

  • Christelijke Unie van personeelsleden bij het Rijksonderwijs (CURO), voor personeel in het rijksonderwijs,
  • Christelijke Centrale van het personeel bij het Vrij Middelbaar en Normaalonderwijs (CVMNO), voor middelbaar en normaalonderwijs,
  • Christelijke Centrale van het Personeel bij het Technisch Onderwijs (CCPTO), voor technisch en beroepsonderwijs, waar zich ook enkele kleinere sectoren hadden bij aangesloten (dko, PMS, buitengewoon onderwijs e.a.).

De COC was al die tijd de verdediger van de belangen van het onderwijzend personeel (en aanverwanten, zoals internaatspersoneel en schoolsecretariaten). Doorgaans werd de COC ook geraadpleegd door het ministerie van Onderwijs, alvorens belangrijke maatregelen worden genomen. Dit neemt niet weg dat minister en bonden het altijd eens waren, verre daarvan. Pijnlijk was zo de periode dat de COC ageerde tegen Daniël Coens, een minister uit "dezelfde rangen" (ACV).

Werking

Anno 2008 groepeert de COC de meerderheid van de gesyndikeerde personeelsleden in het Vlaamse onderwijs. In het katholiek onderwijs is de vakbond vaak de enige vertegenwoordiging. In gemeenschapsonderwijs bekleedt de bond meestal een minderheidspositie, naast het ACOD.

Voor het basisonderwijs bestaat er daarnaast nog het Christelijk Onderwijzersverbond (COV), waarmee intensief wordt samengewerkt. Een eventuele fusie van beide centrales behoort in de (nabije) toekomst tot de mogelijkheden.

De COC is provinciaal georganiseerd met een "vrijgestelde" per provincie. Die behandelt individuele hulpvragen van aangesloten leden. De vakbondsafgevaardigden worden in elke school door de gesyndikeerde leden verkozen. Een Nationaal Dagelijks Bestuur leidt het geheel in goede banen en geeft ook een ledenblad Brandpunt uit.

De COC is ook een vaste gesprekspartner voor overlegorganen in het onderwijs. Zo bijvoorbeeld de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor).

Gedurende 15 jaar werd het mandaat van nationale voorzitter uitgevoerd door Eric Dolfen. Op 12 juni 2015 werd Serge Vrancken door het Nationaal Comité verkozen tot nationale voorzitter.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.