Chesterfieldmeubel

Chesterfieldmeubelen zijn zitmeubelen in Engelse stijl daterend uit het eind van de achttiende eeuw. Als voornaamste kenmerk geldt de capitonnage van leuning en zitting, en vaak een genagelde voorzijde. Een Chesterfieldmeubel wordt traditioneel uitgevoerd in leder, maar andere stofferingen, zoals zijde en stof, zijn tegenwoordig wel gangbaar.

Hotellobby met Chesterfieldmeubelen

Geschiedenis

Waar komt de naam 'Chesterfield' vandaan? Volgens Paul Fleming van Fleming Howland, het bedrijf dat in het Verenigd Koninkrijk de auteursrechten op de naam Chesterfield bezit, lijkt de naam "niets meer te zijn dan een beschrijving van een bank die door de eeuwen heen is geëvolueerd. We zijn naar musea geweest en hebben veel onderzoek gedaan, en we kunnen geen enkel stuk papier vinden om de oorsprong ervan te verklaren.".[1]

Een van de verklaringen voor het ontstaan en de benaming van de Engelse stijl is het volgende[bron?]:

Phillip Dormer Stanhope – Engels schrijver, staatsman en de vierde graaf van Chesterfield – ontving op zijn sterfbed in 1773 bezoek. Hij sprak tot zijn trouwe bediende: “Give Mr. Dayrolles a chair." De bediende, door het naderend einde van zijn heer confuus, stond er vervolgens op dat Mr. Dayrolles bij zijn vertrek de stoel meenam waarop hij even daarvoor gezeten had. De stoel, die waarschijnlijk als prototype van de onderhavige meubelstijl diende, was in opdracht van Lord Stanhope in Chesterfield ontworpen, en derhalve zou de stijl aan die stad haar naam te danken hebben.

Al snel groeide de Chesterfieldstijl uit tot een Engels icoon en werd over de gehele wereld als dusdanig herkend. Waar Chesterfieldmeubels aanvankelijk enkel in Engelse meubelateliers vervaardigd werden, nam hun populariteit al gauw toe en (mede onder invloed van kolonisatie) ook het aantal fabrikanten wereldwijd. Vandaag zijn Chesterfieldmeubelen over de hele wereld verkrijgbaar.

Meubelstijl, geen meubelmerk

In tegenstelling tot een wel courante veronderstelling, is Chesterfield de benaming van een meubelstijl en niet van een geregistreerd merk.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.