Chengdu J-20

De Chengdu J-20 "Powerful Dragon" is een tweemotorig jachtvliegtuig van de vijfde generatie met stealth-technologie dat als prototype ontwikkeld is door de Chengdu Aircraft Industry Group voor de Chinese luchtmacht. Op 11 januari 2011 maakte de J-20 zijn eerste vlucht.

Chengdu J-20
De J-20 tijdens een vliegshow in China, 2016
Algemeen
FabrikantChengdu Aircraft Industry Group
Rolluchtoverwichtsgevechtsvliegtuig
multi-rol gevechtsvliegtuig
tactische bommenwerper
Bemanning1
Stukprijs(geschat) US$ 180 miljoen
Status
Eerste vlucht11 januari 2011
Aantal gebouwd2 prototypes
GebruikVolksrepubliek China
Afmetingen
Lengte(geschat) 23 m
Spanwijdte(geschat) 14 m
Gewicht
Startgewicht(geschat) 34.000 - 37.000 kg
Krachtbron
Motor(en)2 turbofan motoren
Prestaties
Topsnelheid2100 km/h
Actieradius(geschat) 1000 NM / 1900 km
Bewapening
Boordgeschut(op het prototype) geen
Portaal    Luchtvaart

De J-20, die met zijn stealth-technologie nauwelijks zichtbaar is op de radar, wordt gezien als een potentiële rivaal van de Amerikaanse F-22. Dat is het gevechtsvliegtuig dat de Amerikaanse luchtmacht tot ver in de 21e eeuw een overwicht in de lucht moet garanderen.

Volgens Chinese bronnen zal het toestel rond 2018 operationeel zijn. Volgens de Verenigde Staten en internationale experts duurt dat mogelijk nog langer. Het eerste testvliegtuig van de F-22 vloog voor het eerst in 1990. Dat toestel werd in 2005 operationeel bij de Amerikaanse luchtmacht.

Op 1 november 2016 werd het toestel aan het publiek van het luchtvaartsalon van Zhuhai voorgesteld. In een luchtshow doorkliefden twee J-20's de lucht. De voorstelling werd pas op het laatste moment bekend gemaakt.[1]

Ontwikkelingen in China en Rusland

In januari 2011 kwam de testvlucht van de Chengdu J-20 op een gevoelig moment. De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, was in China om de groeiende rivaliteit tussen de twee landen in te dammen. China bewapent zich de afgelopen jaren flink. Dat leidt tot bezorgdheid bij de Verenigde Staten en andere landen in de regio. Volgens de Chinese minister van Defensie, Liang Guanglie, zijn de investeringen nodig omdat de militaire technologie van China tientallen jaren achterloopt op die van de VS. „De energie die wij stoppen in het onderzoek naar en de ontwikkeling van wapensystemen is niet bedoeld om welk land dan ook in de wereld te bedreigen.”

Ook Rusland werkt aan een modern gevechtsvliegtuig. Het prototype van dit toestel, de PAK FA van vliegtuigbouwer Soechoj, vloog begin 2010 voor het eerst.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.