Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is het grootste algemeen ziekenhuis van Eindhoven. Het is gevestigd aan de Michelangelolaan te Woensel. Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch en topreferent opleidingsziekenhuis. Vanwege het ontbreken van een academisch ziekenhuis op korte rijafstand, levert het hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau. Bovenregionale speerpunten zijn Oncologie (met het Catharina Kanker Instituut, waarin een radiotherapie afdeling) en Hart-, en vaatziekten (met het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland), en regionale speerpunten zijn Obesitas, en nierziekten. In het Catharina Obesitascentrum worden jaarlijks 1100 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd en de afdeling nierziekten verzorgt 30.000 dialysebehandelingen per jaar.[1] Het is een van de vier niet-universitaire ziekenhuizen die bevoegd zijn voor openhartchirurgie. Als opleidingscentrum voor artsen en verpleegkundigen heeft het nauwe banden met het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en met de Technische Universiteit Eindhoven. Als een gevolg van deze samenwerking zijn 11 hoogleraren in het ziekenhuis werkzaam. Het Catharina Ziekenhuis is tevens lid van Santeon, een samenwerkingsverband van zeven grote topklinische ziekenhuizen in Nederland, gericht op kwaliteitsverbetering en innovatie.[2]

Catharina Ziekenhuis
Catharina Ziekenhuis Eindhoven (2019)
PlaatsEindhoven
LandNederland
Basisgegevens
OrganisatieStichting
Gesticht in1843
Start bouw1968
Opening1973
DirecteurPiet Batenburg
Websitewww.catharinaziekenhuis.nl
Kenmerken
TypeTopklinisch opleidingsziekenhuis
Bedden696 (in 2015)
SpoedopnameJa
Specialisatie(s)Hart-, en Vaatziekten, Oncologie, Nierziekten en Obesitas.
ArchitectLeo de Bever
Portaal    Geneeskunde

Geschiedenis

In 1843 kwamen, op verzoek van het parochiebestuur van de Catharinaparochie te Eindhoven, een zevental religieuzen van de congregatie van de Zusters van Liefde vanuit Tilburg naar Eindhoven om er ziekenzorg op te zetten. Dit groeide in de loop der jaren uit tot het Rooms Katholieke Binnenziekenhuis. Jarenlang was dit gevestigd aan de Vestdijk, in de binnenstad, op de plaats waar zich nu de Heuvel Galerie bevindt.

Begin jaren 1960 was dit ziekenhuis verouderd en te klein. Zomer 1968 werd begonnen aan de voorbereidingen voor nieuwbouw aan de Michelangelolaan in Woensel. Het gebouw werd in de zomer van 1973 opgeleverd. In dezelfde periode was het ziekenhuis negatief in het nieuws door onenigheid binnen de afdeling thoraxchirurgie over het functioneren van een der hartchirurgen.[3] De verhuizing naar de nieuwbouw is aangegrepen om de naam te wijzigen, waarbij men koos voor de naam Catharina Ziekenhuis.

Naam

Het ziekenhuis is genoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië, naamgeefster van de Catharinakerk vanwaaruit het initiatief tot oprichting van het ziekenhuis kwam. In de rooms-katholieke traditie geldt Catharina als beschermheilige van ziekenhuizen.

Renovatie

Vanaf 2010 tot 2018 is het ziekenhuis gerenoveerd en uitgebreid. In 2015 waren er 696 bedden,[4] het was daarmee het grootste ziekenhuis in de regio Eindhoven.

In 2011 werd een nieuwe afdeling voor intensieve zorg in gebruik genomen. Deze afdeling is verdeeld in een Noord-gang met negen eenpersoonskamers en een Zuid-gang met zeven kamers met daarin twee bedden. Noord en Zuid kunnen strikt van elkaar worden gescheiden, zodat bij de eventuele uitbraak van een gevaarlijke bacterie de afdeling kan blijven functioneren. In 2011 werd ook het 'obesitascentrum' geopend, in dit centrum wordt de behandeling van obesitas-patiënten gebundeld. in 2016 werd het nieuwe Hartcentrum geopend. Dit twee verdiepingen tellende centrum werd gerealiseerd boven op de nieuw gebouwde entreehal van het Catharina Ziekenhuis. Deze entreehal werd pal voor de voormalige hoofdingang gebouwd.[5]

Verdere bijzonderheden

Twee specialisten (een kinderarts en een longarts) van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn uitgeroepen tot Toparts 2012.[6]

Als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland is het Catharina Ziekenhuis gespecialiseerd in Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). Bij IORT kan de radiotherapeut tijdens de operatie een bestraling geven op de plaats waar de tumor is verwijderd[7]. Het zijn meestal patiënten met endeldarmkanker of weke delen tumoren die voor deze behandeling in aanmerking komen. IORT is ook mogelijk bij sommige borstkankerpatiënten[8].

Noten en referenties

  1. Catharina Ziekenhuis sluit contracten met alle zorgverzekeraars. Catharina Ziekenhuis. Geraadpleegd op 2018-02-17.
  2. Zeven topklinische ziekenhuizen - Santeon. Santeon. Geraadpleegd op 2018-02-17.
  3. Een Eindhovens conflict. Medisch Contact 27e jaargang, no. 45 (10 november 1972), pag. 1189-1191
  4. www.cze.nl, zoekterm "bedden"
  5. Artform internet professionals (www.artform.nl, ask@artform.nl), Nieuwbouw Hartcentrum, Catharina Ziekenhuis - Eindhoven - Bouwbedrijf Berghege. www.berghege.nl Gearchiveerd op 2018-02-18. Geraadpleegd op 2018-02-17.
  6. (nl) Kinderarts Natasja Dors en longarts Pascal Wielders uitgeroepen tot Topartsen 2012 - Nieuws. Catharina Ziekenhuis. Geraadpleegd op 2019-11-13.
  7. (nl) IORT: bestraling tijdens borstoperatie (Intra-Operatieve RadioTherapie). Borstkanker (2015-07-01). Geraadpleegd op 2019-11-13.
  8. IORT bestraling bij borstkanker- Wat is het en voor wie - HMC. www.haaglandenmc.nl. Geraadpleegd op 2019-11-13.

Zie de categorie Catharina Ziekenhuis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.