Canadabrug

De Canadabrug is een boogbrug in de wijk Kristus-Koning in de Belgische stad Brugge. De brug overspant de Afleidingsvaart.

Canadabrug

Beschrijving

De brug verbindt de wijk Kristus-Koning (Leopold I-laan) met de deelgemeente Sint-Andries (Jan Breydellaan). Toen Brugge in de vroege morgen van 12 september 1944 door de Duitse troepen verlaten was, werd ze ingenomen door de Canadezen van de 12th Manitoba Dragoons. Enkele verkenners reden rond 5 uur binnen langs de Scheepsdalebrug en bereikten zonder hinder het stadhuis. Om 7.30 uur kondigde het luiden van de 'triomfklok' de bevrijding van de stad aan. Rond 10 uur was de hier besproken brug, die niet volledig onklaar was gemaakt, voldoende hersteld om berijdbaar te zijn, in tegenstelling tot de meeste andere bruggen die door de Duitsers waren gedynamiteerd. De Canadese troepen reden langs daar de stad binnen.

Er werd vervolgens een nieuwe brug gebouwd, die plechtig in gebruik werd genomen op 12 september 1948 en de naam 'Canadabrug' kreeg. Ze bestaat uit vijf overspanningen met een totale lengte van 36,40 meter en een breedte van 16,79 meter. De balustrades uit smeed- en gietijzer zijn gebaseerd op classicistische motieven. Aan elke zijde, op een paar meters afstand, bevindt zich, sinds 1994, een houten voetgangers- en fietsersbrug met een lengte van 42 meter en een breedte van 4,20 meter.

De brug wordt gekenmerkt door de Bizons op de Canadabrug, een uit twee beelden bestaande beeldengroep van Octave Rotsaert. De volksmond heeft aan de Canadabrug door de aanwezigheid van de twee beelden de bijnamen Bizonbrug en Buffelbrug gegeven.

De brug met het kunstwerk werd in 2010 tot 'beschermd monument' verklaard.

Dodenherdenking

Bij de brug vindt jaarlijks tijdens de in september gehouden bevrijdingsfeesten een dodenherdenking plaats.

Andere herinneringen

  • Aan generaal Harry Wickwire Foster, die de 12th Manitoba Dragoons aanvoerde, werd het ereburgerschap van de stad Brugge verleend. Zijn regiment droeg als baretembleem een bizon.
  • Op de gemeente Sint-Andries werd een straat de Manitobalaan genoemd.
  • Aan de weg die werd aangelegd van de Bloedput tot aan de expresweg N31 werd in 1963 de naam Bevrijdingslaan gegeven.
  • Op de in de jaren 1980-1990 naast de Canadabrug nieuw aangelegde woonwijk werd aan de voornaamste straat de naam Hamiltonpark gegeven en aan twee andere straten de naam Fosterpark en Revillpark (naar Harvey Stewart Revill, Canadees soldaat die gewond werd aan de Smedenpoort, Brugge werd binnengedragen en geopereerd werd in de Sint-Jozefskliniek, waar hij aan zijn verwondingen overleed).

Literatuur

  • Luc SCHEPENS, Brugge bezet. Het leven in een stad tijdens twee wereldoorlogen, Tielt, 1985.
  • Bob WARNIER, Brugge bevrijd, in: Brugge & september 44. Deel I, Rond de Bevrijding, Brugge, 2002.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.