Bylina

Een Bylina (Russisch: былина; meervoud: byliny) is een Russische heldensage in versvorm. De term bylina is afgeleid van het woord byl (быль), dat "iets dat was" betekent.

"Bogatyri" (schilderij van Vasnetsov (1881-1898) — Ilja Moeromets, Aljosja Popovitsj (de priesterszoon) en Dobrynja Nikititsj

De byliny gaan gewoonlijk over bogatyrs (personages die het midden houden tussen ridders en helden met soms bovenmenselijke eigenschappen) en de avonturen die zij meemaken, en zijn te vergelijken met West-Europese ridderromans als Karel ende Elegast of de romans van Chrétien de Troyes. Een beroemde bylinacyclus is die van Vladimir de Grote van Kiev, bekend als Krasno Solnysjko, d.i. de Mooie Zon. Bekende bogatyrs zijn: Ilja van Moerom, Aljosja Popovitsj (de priesterszoon) en Dobrynja Nikititsj. De eerste bylina gaat over Svjatogor (heilige berg), de oer-bogatyr.

Byliny werden voorgedragen door zangers die zich hierin hadden gespecialiseerd. Hierbij konden ze zichzelf begeleiden op de goesli, een instrument dat doet denken aan de citer. In het Russische Noorden is deze zeer oude traditie tot in de jaren zestig van de 20ste eeuw behouden gebleven.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.