Brunssumse oktoberfeesten

De Brunssumse Oktoberfeesten is een jaarlijks terugkerend driedaags tentfeest in het Zuid-Limburgse Brunssum en vindt ieder laatste weekend van oktober plaats. Het is wat bezoekersaantallen betreft na de oktoberfeesten in Sittard en in Varsseveld het op twee na grootste oktoberfeest van Nederland. In de media verschijnt vaak het bericht dat Sittard het oudste oktoberfeest van Nederland is. Dit is echter onjuist, in Brunssum wordt al sinds 2004 het oktoberfeest georganiseerd. In Sittard startte het Oktoberfeest in 2005.

2004 t/m 2006

Op 20 januari 2004 werd de Stichting Brunssumse Oktoberfeesten opgericht, na een idee van Oostenrijkliefhebber Fred Janssen. 10 maanden later, op 30 en 31 oktober 2004, vond de eerste editie plaats in zaal 'D'r Brikke Oave' in Brunssum. Ook in 2005 en 2006 werden de tweedaagse feesten in deze zaal georganiseerd. Mede door drastisch dalende bezoekersaantallen, slechts 200 betalende bezoekers in 2006, zorgden ervoor dat een meerderheid van het bestuur opstapte. Oprichter Janssen was in 2005 uit onvrede al opgestapt.

2007 t/m 2011

Onder leiding van bestuurslid Nico Trommelen, welke in 2005 al pleitte voor het verplaatsen van het evenement van een zaal naar een tent, werd een nieuw bestuur gevormd. Oprichter Fred Janssen keerde ook weer terug bij de vereniging. Trommelen werd gekozen tot voorzitter. In het jaar 2007 vond het evenement voor het eerst plaats in een tent, op het Lindeplein in Brunssum. Al snel genoot de Brunssumse Oktoberfeesten grote bekendheid onder liefhebbers van de zogeheten "Volkstümliche muziek". De bezoekersaantallen verdubbelden in 3 jaar tijd bijna, van circa 2500 bezoekers in 2007 naar circa 4500 bezoekers in 2009. De zaterdagavond was al die 3 jaren uitverkocht.

In 2010 werd het record verbroken van de best bezochte avond van de feesten. Op vrijdag 29 oktober kwamen 2700 mensen naar de feesttent toe, die daarmee was uitverkocht. Dit was met name te danken aan DJ Ötzi, bekend van de hit Anton aus Tirol. In 2011 werd het record al weer verbroken. De aanwezigheid van de Schürzenjäger, Oostenrijks meest succesvolle band allertijden, zorgde voor een uitverkochte tent met bijna 3.000 bezoekers.

Bekende artiesten uit de Volkstümliche muziek, zoals Marc Pircher, Zillertaler Haderlumpen en de Zellberg Buam traden al op in Brunssum. De meeste artiesten die optreden in Brunssum komen het uit bij Nederlanders geliefde en bekende Zillertal.

2012 t/m 2018

Na het feest in 2011 vond er een wisseling plaats van diverse bestuursleden. Alleen Nico Trommelen en zijn zoon Danny, die secretaris en penningmeester werd, bleven in het bestuur. Tot op heden hebben zij nog altijd zitting in het bestuur.

De jaren vanaf 2012 gingen met ups en downs. De schlageravond op vrijdag 26 oktober 2012 werd een gigantische flop, waardoor het hele eigen opgebouwde vermogen verloren ging. Na succesvollere edities in 2013 en 2014 ging het in 2015 weer mis. Er werd noodgedwongen voor het eerst afgeweken van het laatste weekend van oktober. Wegens verbouwing van het Lindeplein, werd de tent verplaatst naar het aangrenzende Vijverpark. Hier waren echter geen voorzieningen, waardoor er veel extra kosten gemaakt moesten worden. Ook moest men op deze locatie eerder stoppen om de overlast te beperken voor aangrenzende woningen. Daarnaast was er veel pech met het weer. Tijdens de opbouw werden al kourecords verbroken. 13 en 14 oktober 2015 staan nog altijd in de recordboeken als koudste dagen ooit op die data. Tijdens het weekend van 16, 17 en 18 oktober was het niet veel warmer. Ook was er veel regen en (natte) sneeuw. Last-minute bezoekers haakten af. De Stichting kwam in de rode cijfers.

In 2016 ging men weer naar een nieuwe locatie: het Koutenveld. De drie edities die tot dusver hier plaatsvonden waren erg succesvol en al snel werden de tekorten uit 2015 weggewerkt. Ook in dit jaar was het feest niet in het laatste weekend, maar op 14, 15 en 16 oktober. Sinds 2017 is het feest weer traditioneel in het laatste weekend van oktober.

In de jaren 2012 t/m 2018 stonden ook weer vele grote namen op het podium, waaronder Markus Wolfahrt (Klostertaler) , Dennie Christian, Edlseer en die Zillertaler Schürzenjäger Rebellion.

Bezoekers

Brunssum was een van de eerste feesten waar grote namen uit de Volksmuziek optraden. Hierdoor had het feest een grote aantrekkingskracht uit een groot gebied. Het merendeel van de bezoekers aan de Brunssumse Oktoberfeesten kwam in de beginjaren uit de heel verre omtrek. Zelfs tot aan Groningen en de Belgische kust toe wisten de bezoekers de weg naar Brunssum te vinden. Nadat oktoberfeesten in heel Nederland steeds populairder waren, was het voor veel bezoekers die van ver kwamen niet meer noodzakelijk om naar Brunssum te gaan. De artiesten die in Brunssum optraden, waren nu vaker dichter bij huis te zien. Desondanks trekken nog altijd veel liefhebbers naar Brunssum, omdat het evenement bekend staat als kwalitatief een van de beste en gezelligste oktoberfeesten in de Benelux.

Gezien de gunstige Euregionale ligging van Brunssum trekt het evenement ook veel bezoekers uit Duitsland en met name België en zelfs uit Luxemburg , Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland komen enkele bezoekers. Daarmee heeft het evenement een sterk internationaal karakter.

In vergelijking met andere oktoberfeesten

Het grootste oktoberfeest van Nederland vindt plaats in Sittard, niet ver van Brunssum. De oktoberfeesten in Sittard vinden meestal 1 tot 2 weken voor de oktoberfeesten in Brunssum plaats en duurt 6 dagen. Dit oktoberfeest vindt plaats samen met de grote najaarskermis en in meerdere tenten. Het oktoberfeest in Sittard trekt samen met de kermis totaal zo'n 250.000 bezoekers in 6 dagen tijd, waarvan er circa 25.000 mensen ook een van de tenten bezoekt.

Volgens veel liefhebbers van de Volkstümliche muziek mag het oktoberfeest in Sittard geen oktoberfeest genoemd worden, omdat het programma met Nederlandse artiesten en DJ's met allerlei lasershows totaal niks te maken hebben met een oktoberfeest.

Na Sittard zijn de oktoberfeesten in Varsseveld, met circa 8.000 bezoekers, het grootste van Nederland. In tegenstelling tot Sittard en Brunssum vinden de oktoberfeesten in Varsseveld slechts op één dag plaats: zondag. Voorheen vond ook dit oktoberfeest op meerdere dagen plaats, maar de zaterdagavond (waar vooral veel Nederlandse artiesten optraden) trok te weinig bezoekers. Op het programma in Varsseveld staan wel voornamelijke Duitse en Oostenrijkse artiesten en staat ook als zeer goed aangeschreven.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.