Brigittakerk

De Brigitta is een laatgotische kerkgebouw van de Nederlandse Hervormde Kerk in Ommen. De kerk is gewijd geweest aan de Heilige Brigida. Tevens is het gebouw een rijksmonument.

Brigitta
De Brigitta met toren op het Kerkplein in Ommen
PlaatsOmmen
Gebouwd in1150
Restauratie(s)laatste grote restauratie in 1968/1969
Begraafplaatstot 1869 in en om de kerk
Gewijd aanHeilige Brigida
Monumentnummer 31475
Architectuur
Bouwmateriaaloer- of ijzersteen
Klokkentorenhuidige klokkentoren gebouwd in 1857
Interieur
Preekstoel17e-eeuws, eikenhout
Doopvontverkocht in 1903
Afbeeldingen
De klokkentoren van de Brigitta, gebouwd in 1857
Portaal    Christendom

Geschiedenis

De Brigitta is het oudste gebouw van Ommen en werd in een document uit 1238 voor het eerst genoemd. De kerk zou stammen uit 1150.[1] Waarschijnlijk was de kerk die er in 1330 stond met stenen gebouwd, omdat Ommen toen in brand gestoken is en een houten kerk vrijwel zeker zou zijn verbrand. Na een brand in 1624 is de kerk, op een deel van de muren na, verwoest en heropgebouwd. De huidige toren is in 1857 aangebracht. De Brigitta was van oorsprong een rooms-katholieke kerk, het is niet bekend wanneer de kerk overgenomen is door de Nederlands Hervormden, alleen dat dit na 1587 moet zijn gebeurd. In de kerk bevindt zich een preekstoel uit de zeventiende eeuw. Tot de restauratie in 1968 en 1969 stond langs de muur tegenover de preekstoel de herenbank van baron van Pallandt van Eerde. Deze is in 1979 in een opslagplaats verbrand. Bij de restauratie is het uurwerk in de toren vervangen door een elektrisch uurwerk. Tot 1969 werd het oude uurwerk dagelijks opgewonden door de daarvoor door de gemeente Ommen aangestelde stadsuurwerkmaker. Deze moest daarvoor de klokkentoren aan de binnenzijde via een aantal ladders beklimmen.

Klokkenhuis

De kerkklokken van de Brigittakerk bevinden zich in het aan de voorkant aangebouwde klokkenhuis. Dit is tegen de kerk aangebouwd na het afbranden van de kerktoren in 1624. In het klokkenhuis bevinden zich twee klokken uit 1517. Deze worden in Ommen nog steeds geluid op vaste tijden. Dit is een oud gebruik om mensen in de stad en buiten de stadsmuren van belangrijke zaken op de hoogte te stellen. Het luiden van de klokken geschiedt door de stadsklokkenluider en één of meerdere assistenten. De klokken worden deels nog met touwen geluid. Zo wordt om de 12 uur 's middags de klok geluid om mensen buiten de stadsmuren te waarschuwen dat het etenstijd is. En om 9 uur 's avonds klinkt het zogeheten Ave Mariakleppen of de brijklok: dit was het teken dat de poorten dicht gingen; veel mensen aten dan ook pap (brij) en gingen daarna slapen.[2] De klokken werden ook geluid als iemand overleed. Voor een inwoner van de stad Ommen om elf uur 's ochtends, voor iemand uit een van de buurtschappen om één uur 's middags. Voorts worden de klokken geluid bij belangrijke gebeurtenissen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.