Borstelneus

De borstelneus of antennemeerval of blauwe schildersmeerval (Ancistrus dolichopterus) is een vis uit het Amazonegebied, uit de familie harnasmeervallen (Loricariidae).

Borstelneus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2009)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Siluriformes (Meervalachtigen)
Familie:Loricariidae (Harnasmeervallen)
Geslacht:Ancistrus
Soort
Ancistrus dolichopterus
Kner, 1854
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Borstelneus op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vissen
Eigenschappen
Grootte vis13 centimeter
Watertemperatuur24-27 °C
pH6-8
DH5-17°
Minimum aquariumgrootte80 centimeter
Portaal    Vissen

Kenmerken

Dit dier heeft vlezige tentakels op de snuit. De mannetjes hebben grotere en dikkere stekels op de kop. Hij kan tot 13 centimeter lang worden. De borstelneus is een enigszins bizar gevormde vis met een afgeplatte buik. Deze platte buik verraadt de levenswijze van de antennemeerval zoals hij ook wel genoemd wordt. De naam borstelneus dankt de vis aan de borstel, een soort van uitstulping op de neus met allerlei antennes. Deze uitstulping heeft overigens alleen het mannetje. Een goed kenmerk om de dolichopterus te onderscheiden van andere Ancistri is de witte rand van de rugvin.[2]

Leefwijze

De vredelievende borstelneus eet microbiële fauna die zich schuilhoud in algenlagen, hierdoor worden ze vaak aangeduid als algeneters. De hoeveelheid algen die ze eten is echter marginaal en dierlijke proteïnen als voeding zijn noodzakelijk. Overdag zitten ze meestal verscholen en worden pas tegen de avondschemering actief.

Voortplanting

Ze zetten hun eieren af in een holletje of op stenen. Het mannetje neemt de zorg voor de eitjes helemaal zelf voor zijn rekening. Tijdens de broedperiode kan het mannetje wat agressief reageren.

Verspreiding en leefgebied

De borstelneus leeft voornamelijk in het Amazonebekken. De vis wordt vooral in snelstromende wateren gevonden met een redelijk neutrale pH waarde en zacht water. Ze zijn te vinden op donkere plekken met veel schuilplaatsen.

Taxonomie

Kner, 1854
Serienummer: 164347

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.