Boekmanstichting

De Boekmanstichting, gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam, is een kenniscentrum voor kunst- en cultuurbeleid en werd op 9 december 1963 opgericht door de Federatie van Kunstenaarsverenigingen. De Boekmanstichting is opgericht door Jan Kassies, en de eerste voorzitter was Garmt Stuiveling.[1] De stichting is vernoemd naar SDAP-politicus Emanuel Boekman, een voorstander van overheidsbeleid voor kunst. Hij was wethouder van onderwijs en kunstzaken van de gemeente Amsterdam van 1931 tot 1933 en van 1935 tot 1940, en promoveerde in 1939 op het proefschrift Overheid en kunst in Nederland.[2]

Boekmanstichting
DoelVerzamelen en verspreiden van kennis en informatie over kunst en cultuur in beleid en praktijk
Opgericht9 december 1963
ZetelHerengracht 415, Amsterdam
Personen
OprichterJan Kassies
VoorzitterCoen Teulings
DirecteurJan Jaap Knol
Website

De Boekmanstichting organiseert debatten en rondetafelgesprekken en geeft publicaties uit over kunst- en cultuurbeleid, zoals het kwartaaltijdschrift Boekman over ontwikkelingen in kunst en cultuur. Het blad werkt met thema's vanuit de journalistiek en de wetenschap. De bibliotheek van de Boekmanstichting verzamelt publicaties op het gebied van kunst- en cultuurbeleid en de maatschappelijke aspecten hiervan.

Cultuurindex

Op 9 december 2013 lanceerden de Boekmanstichting en het Sociaal en Cultureel Planbureau de Cultuurindex Nederland, een instrument om het culturele leven in Nederland en cultuurhistorische ontwikkelingen in cijfers te vatten.[3][4] De index constateert sinds 2005 trends als de vermindering van publieke en private financiële steun voor cultuur en vervanging van voltijdsbanen door deeltijdcontracten en zzp'ers. Ook hebben culturele instellingen steeds meer vrijwilligers en het belang van digitale toegang tot cultuur nam toe ten koste van het bezit ervan (cd, dvd en boek).

Voetnoten

Zie de categorie Boekmanstichting van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.