Boegbeeld

Een boegbeeld of schegbeeld is een beeld op de boeg van een schip.

Boegbeeld van het jacht van Alexander de Eerste in het Museum van Varna, Bulgarije

Boegbeelden werden vroeger door de Vikingen op de voorkant van het schip geplaatst om hen zo tegen zeemonsters te beschermen.

Tijdens de 15e tot in de 19e eeuw, de tijd van de handels- en oorlogsvaart met over 't algemeen dwarsgetuigde houten schepen werden ook boegbeelden gevoerd, gemonteerd voor op 't galjoen of de scheg. Voor Nederlandse oorlogsschepen waren dat meestal leeuwen, voor handelsschepen soms ook (zie de Batavia), maar ook figuren uit de mythologie kwam voor. Veel boegbeelden zijn vrouwelijk.

Volgens het volksgeloof belichaamden boegbeelden de geest van het schip.

Er zijn in media echter ook enkele speciale uitzonderingen verschenen: het schip The Flying Dutchman (Vliegende Hollander) uit de filmreeks Pirates of the Caribbean heeft een skelet met een zeis als boegbeeld, waarschijnlijk om vijanden te intimideren of om duidelijk te maken dat The Flying Dutchman geen gewoon schip is maar een spookschip en om te laten blijken dat de bemanning van het schip nooit genade toont.[1]

Beelden aan de achtersteven van het schip worden sternbeeld of hekbeeld genoemd. Bij de binnenvaart werd gebruik gemaakt van een roerbeeld.

Literatuurverwijzingen

  1. Lorie, P. (1992). Volksgeloof. Rijswijk: Uitgeverij Elmar B.V. ISBN 9038900724
Zie de categorie Figureheads van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.