Bloedhond (hondenras)

De bloedhond is een hondenras dat afkomstig is uit België, waar bisschop Hubertus van Luik volgens een legende een hele meute van deze honden zou hebben gehouden. Ze worden daarom ook wel Sint-Hubertushond genoemd. Door zijn uiterlijk en kwaliteiten als speurhond was het ras geliefd bij de Franse koningen. Willem de Veroveraar bracht hem in 1066 naar Engeland, waar het ras door selectief fokken werd veredeld tot de Britse bloodhound van nu.

Bloedhond
Hondenras
Basisinformatie
Andere namenSint-Hubertushond
OorsprongBelgië
ClassificatieFCI: Groep 6 Sectie 1 #84
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Eigenschappen
SchofthoogteReu: 65 - 72cm

Teef: 58 - 66cm

GewichtReu: 46 - 54kg

Teef: 40 - 48kg

Hoofdmetacefaal
Lijst van hondenrassen

De bloedhond is een speurhond met een sterk ontwikkeld reukvermogen. De hond wordt daarom gebruikt voor het opsporen van mensen. Vroeger werd hij vooral bij de hertenjacht ingezet. Hij kan een enkele dagen oud geurspoor nog volgen. De bloedhond is regelmatig ingekruist met andere rassen, met het doel het reukvermogen van die rassen te verbeteren.

Beschrijving

Uiterlijk

Een volwassen reu heeft een schofthoogte dat varieert tussen 58 en 69 centimeter. Een teef is ongeveer 58 à 69 centimeter hoog. De kleur is zwart met rode aftekeningen, ook rood of geel-rood met zwarte aftekeningen.

Aard

De bloedhond is een rustige hond die gehecht raakt aan zijn baas. Hij is tolerant naar andere huisdieren toe, maar kan wel gereserveerd en koppig zijn. Het dier is gevoelig voor complimenten en correcties en wordt zelden agressief.[1]

Gezondheid

De bloedhond heeft een hoog risico op erfelijke aandoeningen, met name is er vaak sprake van gewrichtsklachten en chronische huidproblemen.[2] Een gezonde bloedhond kan 8 à 10 jaar oud worden.[3]

Vergelijkbare hondenrassen

Trivia

Zie de categorie Bloedhond van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.