Bikavér

Bikavér is een donkerrode wijn met beschermde herkomstbenaming uit Hongarije. Als deze uit de omgeving van Eger komt heet deze wijn Egri bikavér en als deze uit Szekszárd komt heet ze Szekszárdi bikavér.

Egri Bikavér

In het Nederlands betekent "bikavér" stierenbloed ("bika" = stier, "vér" = bloed). Bikavér is een stevige, kruidige wijn met een alcoholgehalte van 13 à 14½%. Voor de bikavér worden drie of meer van de volgende druivenrassen gebruikt waarvan enkele typisch Hongaars zijn. Kadarka, Kékfrankos, Portugieser (vroeger: Kékoportó), Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot noir, Kékmedoc, Bíborkadarka, Turán, Blauburger en Zweigelt.

Bikavér wordt meestal iets onder kamertemperatuur, zo’n 16° à 18°C geserveerd.

De "Szekszárdi bikavér" is opgenomen in een gedicht van János Garay uit 1846 en daarmee waarschijnlijk het oudst.

Geschiedenis

Al eeuwen wordt er wijn verbouwd rondom de stad Eger.

In de tijd van de Koude Oorlog heeft overproductie de reputatie van bikavér - en de wijnbouw in Hongarije in het algemeen - geen goed gedaan. De nadruk werd vooral op kwantiteit gelegd. Vanaf de jaren 90 is men weer op kwaliteit gaan toeleggen.

Er gaan meerdere verhalen rond betreft de herkomst van de naam die eraan gegeven wordt. De donkerrode kleur van de wijn - die naar zwart neigt - zou lijken op de kleur van stierenbloed.

In 1552 werd de burcht van Eger ten tijde van het Ottomaanse Rijk wekenlang belegerd door een Turkse legermacht. De inwoners van de burcht hielden zich op de been door flink van de rode wijn te drinken. Met nog de rode wijn in hun baarden - en door als dolle stieren te gaan vechten - wisten zij de aanvallen keer op keer af te slaan. De Turken die geen wijn kenden vanwege hun geloof, dachten dat het stierenbloed moest zijn, waarop zij uiteindelijk afdropen en waarmee de reputatie van het "Egri bikavér" gevestigd was. Een andere versie gaat nog verder. De vrouwen van Egri zouden stierenbloed aan de rode wijn hebben toegevoegd omdat zij dachten dat het de kracht van hun mannen zou doen toenemen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.